System 67 – Immaterial

Sursock Museum, Beirut, Lebanon
14. julij – 24. oktober 2016

System 67 – Immaterial; a work of the Resolution series is an acoustic-spatial installation charting the ecological fissures of contemporary Lebanon. Featuring interviews and statements by Lebanese citizens, including scientists, tactical media workers, and politicians, as well as a display monitoring the presence of ecosystem pollutants, the work aims to instigate an understanding of the ecological future of Lebanon through questioning the present moment

Kolofon

Marko Peljhan: System 67 – Immaterial; a work of the Resolution series, 2016
akustična-prostorska postavitev

Produkcija: Sursock Museum v sodelovanju z Zavodom Projekt Atol.
Sodelavci: Nadim Deaibes, Sasha Ussef & Muhhamad Hafiz Wan Rosli.

Projekt so finančno podprli Sursock Museum, Ministrstvo za kulturo RS, Systemics research fund UCSB & Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

Bio

Marko Peljhan (1969) je leta 1994 ustanovil umetniško organizacijo Projekt Atol in bil leto pozneje eden od soustanoviteljev ljubljanskega laboratorija za nove medije Ljudmila. Enega svojih najbolj znanih projektov, Makrolab, je prvič predstavil na Dokumenti leta 1997 ter leta 2003 tudi na petdesetem Bienalu v Benetkah. Peljhanovo delo je bilo v zadnjih 25 letih predstavljeno in nagrajeno na številnih bienalih in festivalih, na razstavah ISEA in Ars Electronica ter v muzejih, kot so P.S.1 MoMA, New Museum of Contemporary Art, ICC NTT Tokyo, YCAM Yamaguchi, Van Abbemuseum Eindhoven, Asia Culture Centre Gwangju in Garage v Moskvi. Med drugim je leta 2001 prejel nagrado Prix Ars Electronica zlata nika za projekt polar, ki ga soustvarja z nemškim umetnikom Carstenom Nicolaijem. Z ameriško-kanadskim umetnikom Matthewom Biedermanom od leta 2008 vodita Iniciatitvo za arktično perspektivo (Arctic Perspective Initiative), ki se posveča globalnemu pomenu arktične geopolitične, naravne in kulturne sfere in je bila predstavljena na pregledni razstavi Kodirana utopija v Moderni galeriji leta 2011. Peljhanovo delo je posvečeno tudi raziskavam in pedagogiki na stiku med umetnostjo, tehnologijo in mediji na kalifornijski univerzi UC Santa Barbara, kjer ima naziv rednega profesorja. V Sloveniji je bil med pobudniki za ustanovitev Centra odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije in začel leta 1998 aktivno delovati v vesoljskih in aeronavtičnih raziskavah in kulturalizaciji. V radijskem spektru je znan kot S54MX.

Marko Peljhan