Spektralne pokrajine

Arts Santa Monica, Barcelona, Španija
09. junij – 21. avgust 2022

V sklopu skupinske razstave The irruption na ISEA 2022.

V svojem delu, ki se že več let odvija pod naslovom Spektralne pokrajine (Spectral Landscapes), Erich Berger raziskuje odnos med radioaktivnostjo in pokrajino. Razstava v osmo/zi predstavlja najnovejši del te tekoče raziskave, ki obravnava predstave o globokem času, globoki prihodnosti, naravnih in umetnih krajinah in jedrski sodobnosti.

V zadnjih dveh letih je na Finskem obiskoval lokacije z večjo naravno radioaktivnostjo, ki izvira iz propadanja mineralizacij naravnega urana in torija. Podatki, ki jih je zbral na terenu, mu omogočajo, da gama sevanja reprezentira kot telesa, ki štrlijo iz radioaktivne osnovne kamnine in orišejo zapletene a pokrajini lastne značilnosti. Razstava si predstavlja bizarno, a lepo topografijo, ki se dviga iz pokrajine in ki je produkt nenehno potekajočega radioaktivnega razpada v matični kamnini.

Konstitucija teh nevidnih a prisotnih teles je del planetarnih procesov, ki se odvijajo v izredno dolgih časovnih obdobjih in segajo globoko v preteklost in prihodnost (deep time); odraža oblike kontinentalnega odnašanja, biogenega kopičenja kisika v naši atmosferi, pregibanja gorskih verig in njihove erozije ter sledi razbrazdanosti geofizičnih formacij, ki zaznamujejo značilnosti pokrajine, ki nas obdaja. Prisotnost teh, kot jih imenuje Berger, spektralnih teles, je mogoče zaznati le z ekstrasenzoričnimi sredstvi, hkrati pa so spektralna tudi v smislu, da gre za svetlobna polja, fotone, četudi se nahajajo v (za človeško oko) nevidnem delu spektra. 

Pretekle postavitve:

osmo/za, Ljubljana | 02. – 14. september 2021 | Otvoritev razstave: Četrtek, 2. september, 19.00

Kolofon

Erich Berger: Spectral Landscapes, 2021
instalacija

Produkcija: Zavod Projekt Atol

S podporo Mestne občine Ljubljana – Oddelka za kulturo.

Rezidenca v okviru katere se odvija razstava, je del projekta GREEN Revisited, ki je sofinanciran s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

 

Bio

Erich Berger je umetnik, kurator in direktor Bioart Society v Helsinkih, ki deluje v polju med vizualno umetnostjo in znanostjo. V svojem delu je raziskoval materialnost informacij ter informacije in tehnologijo kot materiala umetniške prakse. Zanimajo ga vprašanja “globokega” časa in hibridnih ekologij, zato se v svojih novejših projektih posveča geološkim procesom, radiogenim fenomenom in njihovim družbeno-političnim implikacijam. Berger je instalacije, performanse in vmesnike razstavljal po vsem svetu ter za svoje delo prejel nagrade uveljavljenih institucij kot so Prix Ars Electronica (AT), ZKM (DE), Vida Telefonica (ES), Files Prix (BR) in Arts at CERN (CH).

Erich Berger