Sea, Tundra And Ice Papers

11. Biennale de Lyon, Francija
15. september – 31. december 2011

API je mednarodna, neprofitna iniciativa posameznikov in organizacij, ki želi javnost opozoriti na globalni kulturni in ekološki pomen cirkumpolarnih območij ter v teh regijah vzpostaviti odprte sisteme ustvarjalnih, komunikacijskih in distribucijskih infrastruktur. Eden poglavitnih ciljev iniciative je ustvarjanje pogojev preko katerih bodo severna arktična ljudstva s pomočjo odprtih tehnologij, sistemov ustvarjanja, učenja in usposabljanja lahko enakopravno in trajnostno sodelovala v pridobivanju in izmenjavi informacij o okolju in spremembah v njemu, ki so posledica globalnih klimatskih sprememb. Hkrati iniciativa API deluje kot ena centralnih točk predstavitve sodobne umetnosti in znanosti cirkumpolarnih območij na t.i. ‘globalnem jugu’ in služi kot vozlišče, kjer se srečujejo sodobne konceptualne prakse, ki povezujejo zemeljska pola ter umetnost in znanost.

Kolofon

Matthew Biederman & Marko Peljhan (API): Sea, Tundra And Ice Papers, 2011
kartografija, zvok, besedilo

Produkcija: Zavod Projekt Atol
Koprodukcija: C-TASC, Montreal
Sodelujoči: Napachie Pootoogook, Herve Paniaq, Harry Ikkirapiik Ittuksarjuat, John MacDonald, Cornelius Nutarak Sr., Pudlo Pudlat, Oshoochiak Pudlat, Simeonie Kopapik & Pitsaloak Ashoona.
Postavitev: Samo Stopar & Andrej Bizjak
Tehnična podpora: sensestage/labxmodal, Metakinetik, Danny Bazo, Karl Yerkes (UCSB MAT SYSTEMICS), Andres Burbano, Pablo Colapinto, Ritesh Lala & Solen Kiratli DiCicco
Koordinacija: Uroš Veber, ZPA
Kuratorica: Victoria Noorthoorn
Zahvale: Lucy Uyarak, Steve Perry, Indy Hurt, Don Janelle, Leah Otak, Celina Kopiak, Peesee Pitsiulak-Stephens, Tanya Das Neves, Guillaume Saladin Ittuskarjuat, Annie Desillets, Claudio Aporta, John MacDonald, Kevin Ittuksarjuat, Brian Fleming, Celina Irngaut, Philippa Otoowaak, Dorset Fine Arts, C-ASTRAL Ltd., Catherine Rannou, Paul Quassa, Herve Paniaq, Zacharias Kunuk, Carol Kunuk, Oana Spinu, Paul Irngaut, Terry Uyarak, Tyson Qaunaq, Nejc Trošt, August Black and all of our friends and collaborators and the people of Nunavut. Herve Paniaq interview, courtesy of the Iglulik Oral History project.

S podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, Mestne občine Ljubljana, Oddelka za kulturo, Conseil des arts et des lettres du Québec CALQ, the Lyon Biennale & University of California Institute for Research in the Arts.

Bios

Marko Peljhan (1969) je leta 1994 ustanovil umetniško organizacijo Projekt Atol in bil leto pozneje eden od soustanoviteljev ljubljanskega laboratorija za nove medije Ljudmila. Enega svojih najbolj znanih projektov, Makrolab, je prvič predstavil na Dokumenti leta 1997 ter leta 2003 tudi na petdesetem Bienalu v Benetkah. Peljhanovo delo je bilo v zadnjih 25 letih predstavljeno in nagrajeno na številnih bienalih in festivalih, na razstavah ISEA in Ars Electronica ter v muzejih, kot so P.S.1 MoMA, New Museum of Contemporary Art, ICC NTT Tokyo, YCAM Yamaguchi, Van Abbemuseum Eindhoven, Asia Culture Centre Gwangju in Garage v Moskvi. Med drugim je leta 2001 prejel nagrado Prix Ars Electronica zlata nika za projekt polar, ki ga soustvarja z nemškim umetnikom Carstenom Nicolaijem. Z ameriško-kanadskim umetnikom Matthewom Biedermanom od leta 2008 vodita Iniciatitvo za arktično perspektivo (Arctic Perspective Initiative), ki se posveča globalnemu pomenu arktične geopolitične, naravne in kulturne sfere in je bila predstavljena na pregledni razstavi Kodirana utopija v Moderni galeriji leta 2011. Peljhanovo delo je posvečeno tudi raziskavam in pedagogiki na stiku med umetnostjo, tehnologijo in mediji na kalifornijski univerzi UC Santa Barbara, kjer ima naziv rednega profesorja. V Sloveniji je bil med pobudniki za ustanovitev Centra odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije in začel leta 1998 aktivno delovati v vesoljskih in aeronavtičnih raziskavah in kulturalizaciji. V radijskem spektru je znan kot S54MX.

Marko Peljhan

Matthew Biederman je v Kanadi živeč ameriški umetnik, katerega interesi prečijo več medijev in miljejev, sistemov in skupnosti. Ustvarja performanse, video dela in instalacije, ki uporabljajo svetlobo, prostor in zvok ter se dotikajo značilnosti naše zaznave, kot je posredovana prek digitalnih tehnologij. Z Markom Peljhanom je glavni avtor Arctic Perspective Initiative, ki se posveča povezovanju tradicionalnih znanj in novih tehnologij z namenom vzpostavitve večje avtonomnosti cirkumpolarnih območij. Svoja dela je predstavljal na Lyon Bienniale, Istanbul Design Bienniale, The Tokyo Museum of Photography, ELEKTRA, Ars Electronica, CTM, Montreal Bienniale in mnogih drugih. Pierce Warnecke je ameriški zvočni in video umetnik, ki je dolgo živel v Franciji, nato v Berlinu in od nedavnega v Španiji. Sodeloval je s Frankom Bretschneiderjem (vizualije za njegovo delo “Sinn+Form” za založbo raster-noton). Je so-kustos festivala in založbe Emitter Micro. Svoja dela je predstavljal na KW Institut, LEAP, Harvestworks, Luggage Store Gallery, Berklee, CalArts, pa tudi na festivalih kot so Bienale Zero1, MADEiRADiG, Transmediale, Bozart/BEAF, Boston Cyberarts, Visionsonic, Pixelache, Vidéoformes, SXSW Interactive, CMT in drugi. Njegova glasba je izšla pri založbah Khalija, Staaltape, Gaffer, Attenuation Circuit in Grünrekorder.

 

Matthew Biederman

Arctic Perspective Initiative (API) je mednarodna, neprofitna iniciativa posameznikov in organizacij, ki želi javnost opozoriti na globalni kulturni in ekološki pomen cirkumpolarnih območij ter v teh regijah vzpostaviti odprte sisteme ustvarjalnih, komunikacijskih in distribucijskih infrastruktur. Eden poglavitnih ciljev iniciative je ustvarjanje pogojev preko katerih bodo severna arktična ljudstva s pomočjo odprtih tehnologij, sistemov ustvarjanja, učenja in usposabljanja lahko enakopravno in trajnostno sodelovala v pridobivanju in izmenjavi informacij o okolju in spremembah v njemu, ki so posledica globalnih klimatskih sprememb. Hkrati iniciativa API deluje kot ena centralnih točk predstavitve sodobne umetnosti in znanosti cirkumpolarnih območij na t.i. ‘globalnem jugu’ in služi kot vozlišče, kjer se srečujejo sodobne konceptualne prakse, ki povezujejo zemeljska pola ter umetnost in znanost. Mrežo sta ustanovila Marko Peljhan in Matthew Biederman.

Arctic Perspective Initiative