EBB

Kunsthalle Bratislava
20. april – 06. junij 2023

Ebb je kiparska instalacija Neje Zorzut, ki je bila prirejena za skupinsko razstavo “Under This Strange Sun, Landscape n.1: Mud Keeper’s Promise” v Kunsthalle Bratislava. Razstavo kurira Tjaša Pogačar.

 

“Zemlja je suha, tu in tam se zgošča v majhne grude, ki ohranjajo zadnje vlažne zaplate nečesa, kar je bilo nekoč morda veliko večje vodno telo, močvirje, plima ali poplava strupenega rdečega blata. Ta usedlina se zdaj lušči in poka kot od sonca opečena koža. Na sredini je Ebb, tehnično-organsko rastje katerega površino ovijajo trakovi iz kevlarja. Objekt spominja na grmičevje brez listov ali koreninski sistem, v njem kroži voda. Telo, ki pušča, je v puščavi pravzaprav majhen vodnjak, oaza. Ebb, kot bi bil docela prilagojen na ekstremno vročino, je en sam žilni sistem – korenina in steblo, zaprta v samozadostno zanko katere edini namen je ponovno vsrkavanje vseh izpuščenih tekočin. Samo obljuba vlage.” (Odlomek iz besedila razstave)

Na mednarodni skupinski razstavi “Mud Keeper’s Promise” so na ogled dela avtorjev ASMA, Kataríne Hruškove, Šimona Chovana, Angelike Loderer, Siggi Sekire in Neje Zorzut. Dela so povezana v razstavno okolje, ki predstavlja vzorec sveta v prehodu, območje postantropogene divjine, ki se razteza med tem, kar je že obsoletno, in tem, kar šele prihaja. Izkušnje izgube, propadanja, mutacije, preobrazbe in rasti zaznamujejo to vmesno stanje in napovedujejo nov način oblikovanja sveta, ki obljublja možnost, da bo iz sledi, ki jih pustimo za seboj, lahko vzniknilo nekaj drugega.

Več informacij o skupinski razstavi:

Mud Keeper’s Promise

Kolofon

Neja Zorzut: Ebb, 2022/23
žica, mavec, epoksidna smola, ogljikov kevlar, voda, sol

Delo je nastalo kot del samostojne razstave v produkciji Zavoda Maska in je bilo prvič predstavljeno na Novi pošti v Ljubljani leta 2022. Kiparski del instalacije je bil prilagojen za razstavo v Kunsthalle Bratislava (2023).

Postprodukcija: Zavod Projekt Atol

Podpirajo: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.

 

Bio

Umetniška praksa Neje Zorzut se giblje v smernicah ekologije, hiperobjektnih entitet, ter hiperokultacij, kjer gradi atmosferske infrastrukture v kapitalocenskem okolju. Zabeležuje liminalna premeščanja brez-telesnih objektnosti ekonocena oz. materialne objektnosti, kot odziv na akomodacijo s katero izginja meja med objektom in telesom. Samostojno je razstavljala v galeriji Equrna, v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova in v sodelovanju z zavodom Maska na Novi Pošti. Sodelovala je na 34. Grafičnem Bienalu in na skupinski razstavi v HDLU Zagreb, v Kunsthalle Bratislava in v Leipzigu. Prejela je ALUO Prešernovo nagrado in Jakopičevo priznanje za mladega avtorja.

Neja Zorzut