Depozit

Mala galerija Banke Slovenija, Slovenska 35, Ljubljana
24. junij – 17. avgust 2022

Otvoritev: Petek, 24. junij ob 19.00
Razstava na ogled: torek–petek, 11.00–19.00

Sodelujoči: Nikola Balberčáková, Maks Bricelj, Denis Buhai, Marie Holá, Maria Jančová, Ondřej Konrád, Darja Lukjanenko, Hoi Man
Ema Maznik Antić, Matej Mihevc, Veronika Švecová, Violeta Tvorogal, Lara Žagar in Oskar Kandare

Plaza Protokol deluje kot fiktivna entiteta, ki snuje nove scenarije za in iz nedokončanega gradbišča podzemnega nakupovalnega centra na obrobju Ljubljane.

To prizorišče, ki ga postopoma prevzema okoliška narava, je model “sodobne ruševine”, ujete med razvojem in razkrojem, med “še ne” in “ne več”. Vendar pa njegova negotova sedanjost kaže proti odprtemu horizontu, onkraj modela nakupovalnega centra in ekonomske paradigme, ki je z njim povezana. Plaza Protokol je agent prihodnosti, ki izkopava sledi in odlaga zametke te vznikajoče postpotrošniške in posthumanistične pokrajine.

Od leta 2020 Plaza sklepa zavezništva z umetniki, oblikovalci, arhitekti, pisci in drugimi akterji, da bi skupaj razmišljali o pospešenih ekonomskih in ekoloških procesih, ki oblikujejo planetarno “nakupovalno ruševino”, ter imaginirali (zamišljali in inženirali) nove protokole za svet, ki prihaja po njej.

Plaza raste z odpiranjem novih portalov-območij. Pričujoči je rezultat sodelovanja s Studiom umetnosti IV (UMPRUM) in Studiom nove estetike (FAMU) iz Prage ter agenti iz ALUO v Ljubljani.

Informacije o delih z razstave lahko najdete na spletni strani www.plazaprotocol.si

Do Depozita lahko navigirate skozi različne sobe Plaze ali pa do njega dostopate direktno tako, da pod tlorisom v meniju (i) vpišete “seed” geslo: DEPOSIT.

Kolofon

Kuratorka Plaza Protokol: Tjaša Pogačar

Dizajn gramoza: Tisa Troha

Oblikovanje in razvoj spletne strani: Marko Damiš

Oblikovanje seta kartic: Darja Lukjanenko in Veronika Švecova

Oblikovanje spletnih ikon: Veronika Švecova

Mentorstvo in koordinacija produkcije del iz Prage: Anetta Mona Chișa, Martin Kohout, Jen Kratochvil, Aleksandra Vajd

Kurator Male galerije Banke Slovenije: Vladimir Vidmar

Produkcija: Zavod Projekt Atol (s podporo Ministrstva za kulturo RS), UL Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Akademija za umetnost, arhitekturo in oblikovanje v Pragi (UMPRUM), Akademija uprizoritvenih umetnosti v Pragi (FAMU)

Foto dokumentacija: Marijo Zupanov

Bio

Plaza Protocol je vzniknila iz opuščene gradbene jame podzemnega nakupovalnega centra na obrobju Ljubljane. Od leta 2020 se Plaza povezuje z umetniki, oblikovalci, arhitekti, pisci in drugimi akterji, da bi skupaj razmišljali o pospešenih ekonomskih in ekoloških procesih, ki oblikujejo našo planetarno “nakupovalno ruševino” in zimaginirali (imaginirati + inženirati) nove zgodbe in protokole za svet, ki pride po njej. Plaza raste z odpiranjem novih portalov-območij. Vsako območje je rezultat novega zavezništva/sodelovanja.

Plaza Protokol