Jerobeam Fenderson & Hansi Raber: Uvod v Osciloskopsko glasbo

V sklopu intenzivne tridnevne delavnice se bodo udeleženci spoznali z osnovami delovanja vektorske sinteze in osciloskopske glasbe, programsko in strojno opremo in njihovo možno uporabo za nastope v živo.

16. – 18. maj 2023 | 17.00 – 20.00 @ osmo/za, Ljubljana

Nekateri ji pravijo osciloskopska glasba, nekateri pa vektorska sinteza, a ideja ostaja ista: zvočni valovi nadzorujejo vertikalno in horizontalno gibanje enega samega žarka svetlobe, ki izrisuje oblike, točke ter krivulje z neposredno povezavo med zvokom in sliko.

Tekom tridnevne intenzivne delavnice bosta Jerobeam Fenderson in Hansi Raber razložila osnove vektorske sinteze, hkrati pa nudila praktična navodila o uporabi osciloskopov in laserjev. Umetnika bosta predstavila različno po meri narejeno programsko opremo za ustvarjanje tovrstne glasbe in razkrila nekaj trikov, ki jih uporabljata, da dosežeta vizualije in zvok, ki ga želita.

O mentorju

Hansi Raber je avstrijski zvočni ustvarjalec AV vsebin in programer, ki svoje zanimanje za matematiko, glasbo in programiranje zadnjih 10. let združuje v ustvarjanje glasbe za osciloskope in laserje ter pisanje prosto-dostopno programske opreme za nastope v živo. Raberjevi umetniški projekti mejijo na digitalno umetnost in računalniški inženiring, z močnim poudarkom na učinkovitosti in funkcionalnosti, zadnja leta pa se pogosteje usmerja v raziskovanje digitalnega zvoka.

Jerobeam Fenderson je avstrijski zvočni umetnik. Meje med glasbo in matematiko so v njegovih delih zamegljene, kar mu omogoča ustvarjanje vedno novih načinov za raziskovanje pestrega razpona zvočnih in vizualnih struktur. Od leta 2013 se intenzivneje ukvarja z ustvarjanjem osciloskopske glasbe, to je nekakšna “avdiovizualna glasba”, kjer je zvočni del producira sliko.

Hansi Raber in Jerobeam Fenderson skupaj tvorita umetniški kolektiv Oscilloscope Music in na magisterskem programu The Tangible Music na Linški univerzi za umetnost in oblikovanje poučujeta predmet Sound Visualization Workshop.

Jerobeam Fenderson & Hansi Raber

Prijava

VSA MESTA NA DELAVNICI SO ZASEDENA!

Za udeležbo ne potrebujete nobenega predznanja, novinci dobrodošli! Delavnica bo potekala v angleškem jeziku. Število mest je omejeno, prijave zbiramo na delavnice@projekt-atol.si.

V kolikor lahko, naj udeleženci s seboj prinesejo svoj prenosnik, zvočno kartico in MIDI kontroler.

Produkcija

Zavod Projekt Atol, s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana – Oddelka za kulturo.