JacqNoise: Modul@rnice x MENT: Sintetizatorji in sinteza zvoka

Začetniška delavnica o gradnji sintetizatorjev in modularni sintezi!

07. – 08. junij 2022 | 16.00 – 20.00 @ osmo/za, Ljubljana

Na prvi letošnji delavnici iz serije Modul@rnice se vračamo k osnovam! Pridružite se nam na dvodnevni delavnici z zvočno umetnico JacqNoise na festivalu MENT, kjer se lahko naučite spajkati sintetizator in osvežite svoje znanje o modularni sintezi. Delavnica je razdeljena na dva dela, prvi dan si lahko izdelate enega od kompletov, ki jih bo umetnica prinesla seboj! Drugi dan pa je namenjen vsem ki bi se želeli spoznati z modularno sintezo in ne veste kako začeti. Prijavite se lahko tudi le na en dan!

1. DAN: Spajkanje sintetizatorja
Vas zanimajo čudni elektronski zvoki? Ste skozi leta zbirali eksotične naprave in DIY instrumente? Ali pa se želite samo naučiti spajkati? Potem je ta delavnica prava za vas – sestavite eno od 3 različnih analognih ali digitalnih samostojnih zvočil proizvajalca sintetizatorjev Error Instruments iz Amsterdama.

Na voljo so 3 kompleti za spajkanje:
BlindNoise se odziva na vašo telesno tekočino; z uporabo tega vmesnika na dotik boste ustvarili organske zvoke.
DataSynth sintetizator ponuja vrsto različnih zvokov. S parametri X in Y, nadzorom višine tona in motnjami zvoki hitro uidejo izpod nadzora ter postanejo divji.
ErrorZapper je naprava za poslušanje elektronskih magnetnih polj. Presenečeni boste, koliko neslišnih zvokov oddaja mikrovalovna pečica ali napajalnik vašega prenosnika.

2. DAN: Sinteze sintetizatorjev
Ta del je namenjen vsem, ki želite eksperimentirati z elektroniko, in tistim, ki bi radi bolje razumeli, kako ustvariti improvizirane zvočne pokrajine. Govorili bomo o sintezi sintetizatorjev, kako sestavit lastni set strojne opreme in predstavili druge alternative, ki so na voljo.
V majhnih skupinah bomo iz sintetizatorjev Eurorack, ki jim imamo na Atol-u in bodo na voljo na delavnici, skupaj sestavili “patche”. Bodite pripravljeni na vznemirljivo soočenje s strojno opremo, ki proizvaja zvoke!

Delavnica bo zajemala:
1. Kaj so sintetizatorji?
2. Kako in kje začeti z modularnimi sintetizatorji? Strojna oprema proti programski opremi in neskončne možnosti naredi-sam pristopa.
3. Izdelava “patcha” s sistemom Eurorack.

O mentorici

JacqNoise je zvočna umetnica, ki se osredotoča na rabo žive modularne sinteze. V svojem umetniškem izrazu išče načine, kako med seboj križati različne ritme, s posebnim fokusom na ritmičnih zvokih narave. Zvoke razgrajuje in ponovno sestavlja, da bi bolje razumela idejo simfonije in teme, ki se v njej odražajo. Sodeluje z različnimi glasbeniki ter plesalci in je ambasadorka izobraževanja pri proizvajalcu modularnih sintetizatorjev Erica Snyths. Zadnje čase se posveča strojnim vmesnikom, ki podpirajo algoritme in temeljijo na kaosu. Sodelovala je že s številnimi festivali, kot so Post-Loop Bangkok, Garage, MEFF Italy in berlinski sejem Superbooth.

JacqNoise

Prijava

Za udeležbo na delavnici ne potrebujete nobenega predznanja ali spretnosti, le željo po učenju in zabavanju z elektroniko – novinci dobrodošli! Število udeležencev je omejeno; Prijavite se na rea@projekt-atol.si javite kateri dan bi prišli. Če želite izdelati katerega od kompletov natančno javite katerega.
Cena kompleta je 60€ – vsi udeleženci bodo prejeli elektronsko sporočilo o postopku plačila. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

Produkcija

Zavod Projekt Atol, Center urbane kulture Kino Šiška in Festival MENT. S podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana – Oddelka za kulturo.