Jerobeam Fenderson & Hansi Raber: Osciloskopska glasba

Odprti laboratorij & delavnica

29. – 30. januar 2019 | 17.00–21.00 @ osmo/za, Ljubljana

Nekateri ji pravijo osciloskopska glasba, nekateri pa vektorska sinteza, a ideja ostaja ista: zvočni valovi nadzorujejo vertikalno in horizontalno gibanje enega samega žarka svetlobe, ki izrisuje oblike, točke ter krivulje z neposredno povezavo med zvokom in sliko.

Tekom dvodnevnega odprtega laboratorija bosta Jerobeam Fenderson in Hansi Raber razložila osnove vektorske sinteze, hkrati pa nudila praktična navodila za uporabo osnovne opreme za osciloskopsko glasbo: osciloskopa, prenosnega računalnika in zvočne kartice. Umetnika bosta predstavila različno po meri narejeno programsko opremo za ustvarjanje tovrstne glasbe in razkrila nekaj trikov, ki jih uporabljata, da dosežeta vizualije in zvok, ki ga želita. Kadarkoli lahko pridete mimo, prejmete praktičen uvod v to temo in pogikate, kako kul zadeva so analogni osciloskopi!

v živo:

JEROBEAM FENDERSON & HANSI3D (Avstrija)

Četrtek, 31 Jan, 19:00 @ Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana 

“Jerobeam Fenderson je nekdo, na katerega velja biti pozoren, to je zagotovo. Postaja Shirobon osciloskopne scene. Njegovi nastopi v živo naj bi bili neprimerljiva izkušnja.” STEEMIT

“Oscilloscope Music” je avdiovizualni projekt, pri katerem vizualije izrisujejo zvočni valovi same glasbe. Za zagotavljanje najbližje možne korelacije med podobo in zvokom je signal, ki je povezan z levim in desnim zvočnikom, povezan tudi na X in Y vhoda analognega osciloskopa, kar proizvaja Lissajousove krivulje ter kompleksne 3D grafike. Tekom petih let sta Jerobeam Fenderson in Hansi3D razvila vedno bolj dodelane načine za raziskovanje tega pretežno neodkritega področja avdiovizualne glasbe. Njun set v živo bo vključeval nov material z njunega prihajajočega EP-ja.

O mentorju

Hansi Raber je avstrijski zvočni ustvarjalec AV vsebin in programer, ki svoje zanimanje za matematiko, glasbo in programiranje zadnjih 10. let združuje v ustvarjanje glasbe za osciloskope in laserje ter pisanje prosto-dostopno programske opreme za nastope v živo. Raberjevi umetniški projekti mejijo na digitalno umetnost in računalniški inženiring, z močnim poudarkom na učinkovitosti in funkcionalnosti, zadnja leta pa se pogosteje usmerja v raziskovanje digitalnega zvoka.

Jerobeam Fenderson je avstrijski zvočni umetnik. Meje med glasbo in matematiko so v njegovih delih zamegljene, kar mu omogoča ustvarjanje vedno novih načinov za raziskovanje pestrega razpona zvočnih in vizualnih struktur. Od leta 2013 se intenzivneje ukvarja z ustvarjanjem osciloskopske glasbe, to je nekakšna “avdiovizualna glasba”, kjer je zvočni del producira sliko.

Hansi Raber in Jerobeam Fenderson skupaj tvorita umetniški kolektiv Oscilloscope Music in na magisterskem programu The Tangible Music na Linški univerzi za umetnost in oblikovanje poučujeta predmet Sound Visualization Workshop.

Jerobeam Fenderson & Hansi Raber

Prijava

Udeležba je brezplačna. Predavanja bodo potekala v angleščini.

Produkcija

Produkcija: Zavod Projekt Atol, CUK Kino Šiška in Festival MENT. S podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana – Oddelka za kulturo.