Razmišljanje o prehrani, ritualih in sprejemanju
14. avgust 2025 | 17:00–19:00 @ Krater, Ljubljana
Kaj pomeni hraniti in skrbeti za nekoga v njegovem zadnjem obdobju življenja?
Kako nam lahko okusi, obredi in skupni obroki pomagajo, da se pripravimo na slovo? In na kakšen način nam hrana razkriva vez med prehrano ter ciklom življenja in smrti, ter nas uči, kako to povezavo sprejeti?
Skupno branje in razmišljanje
Branje o hrani, minljivosti in spominih. Zgodbe bodo prepletale kulturne tradicije, osebne spomine in vlogo okusa pri oblikovanju naših zadnjih poglavij.
Čas za čaj in koktajle
Ob koncu bralnega dela se bomo zbrali ob skodelici čaja in skrbno pripravljenih koktajlih.
Povabilo udeležencem
Prinesite zgodbo, pesem ali recept z družinske mize. Morda nekaj, kar je povezano s slovesom, dediščino ali jedmi, za katere upate, da bodo živeli tudi ko vas ne bo več. Poskusili jih bomo deliti, skupaj srkati in razmišljati o tem, kako nas hrana nosi tudi onkraj zadnjega obroka.
*Dogodek je del letošnje PIFrezidence: Okusi preobrazbe
O mentorici
Fransisca Tan je avstrijska oblikovalka kulinaričnih izkušenj z raznolikimi izkušnjami s področij kognitivnih znanosti, komunikacije, gastronomije in medijske tehnologije. Z globoko strastjo do raziskovanja in kuriranja transformativnih človeških izkušenj uporablja senzorično moč hrane kot svoje umetniško platno. Kot umetnica, kreativna producentka in vodja mednarodnih projektov si prizadeva graditi mostove med posamezniki iz različnih okolij ter krepiti pomen skupnosti in empatije.
Kot producentka in organizatorka različnih umetniško-kulinaričnih dogodkov v svojem delu promovira skupnostni umetniški pristop, oblikovanje ekosistemov in priložnosti za celovito umetniško ustvarjanje. Soustvarjala je različne mednarodne platforme, dogodke in projekte, mdr. ArtEO (opazovanje zemlje za umetnike), umetniško predstavo »Slippery Grounds« v
Amazonies Spatiales, kurirala koncepta hrane za Aveiro2027, sodelovala pri projektu Umetnost v javnem prostoru na mobilnem sejmu New European Bauhaus, pri umetniški raziskavi “Flavour of Compassion” za dunajski bienale ter sodelovala kot znanstvena strokovnjakinja in producentka v globalni skupnosti Music Tech Fest. Je soustanoviteljica Dunajskega festivala prehrane.
Prijava
Za udeležbo ne potrebujete predznanja, le željo po aktivnem sodelovanju, učenju in deljenju! Udeležba na delavnici je brezplačna, prijavite se lahko na: delavnice@projekt-atol.si. Delavnica bo potekala v angleščini.
Za dodatna vprašanja nam pišite na: delavnice@projekt-atol.si
Produkcija
Produkcija: Zavod Projekt Atol Institute v sodelovanju s Kolektivom Trajna/ Krater.
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.
PIFrezidenca poteka v sklopu projekta Rewilding Cultures, ki je sofinanciran s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.