Razmislek o hrani, času in preobrazbi
08. avgust 2025 | 17:00–19:00 @ Krater, Ljubljana
Kako želimo ohranjati čas? Kaj nam je zares pomembno? In kako lahko postanemo bolj zavestni soustvarjalci svojega življenja, zdravja ter svoje vloge v ekosistemih, katerih del smo?
To srečanje je povabilo k raziskovanju fermentacije ne le kot kulinarične prakse, temveč tudi kot metafore odraslosti: kot procesa preobrazbe, ohranjanja, potrpežljivosti in skrbi. Skupaj bomo razmišljali o času – ne kot nečem, kar moramo optimizirati, temveč kot o nečem, s čimer lahko vzpostavimo globlji in bolj smiseln odnos.
Deljenje izkušenj in zgodb
Na delavnici bo Francisca delila vpogled v intenzivni trodnevni obisk NOME, svetovno priznane restavracije v Köbenhavnu, ki je na novo opredelila vrhunsko kulinariko in se zdaj razvija v Nomo 3.0 – fermentacijski laboratorij prihodnosti. Poleg tega bo z udeleženci delila razmislek o hrani, času in preobrazbi ter o tem, kaj nas lahko izkušnja, kot je PIFcamp, nauči o ponovnem zamišljanju sistemov, tradicije in inovacij.
Okušanje in delavnica
• Fermentacijska seansa (vključno z Lacto-Amazakejem iz omejene izdaje fermentacijskega seta NOMA Project).
• Okušanje z rokami in intuitivno raziskovanje: Kaj pomeni gojiti zdrav mikrobiom – znotraj nas in okoli nas?
Odprto povabilo:
Če imaš v hladilniku kakšno zelenjavo, za katero ne veš, kaj bi z njo? Ali pa si na tržnici naletela na nekaj zanimivega, pa nisi vedela, kaj storiti z njim? Prinesi s seboj – skupaj bomo fermentirali!
*Dogodek je del letošnje PIFrezidence: Okusi preobrazbe
O mentorici
Fransisca Tan je avstrijska oblikovalka kulinaričnih izkušenj z raznolikimi izkušnjami s področij kognitivnih znanosti, komunikacije, gastronomije in medijske tehnologije. Z globoko strastjo do raziskovanja in kuriranja transformativnih človeških izkušenj uporablja senzorično moč hrane kot svoje umetniško platno. Kot umetnica, kreativna producentka in vodja mednarodnih projektov si prizadeva graditi mostove med posamezniki iz različnih okolij ter krepiti pomen skupnosti in empatije.
Kot producentka in organizatorka različnih umetniško-kulinaričnih dogodkov v svojem delu promovira skupnostni umetniški pristop, oblikovanje ekosistemov in priložnosti za celovito umetniško ustvarjanje. Soustvarjala je različne mednarodne platforme, dogodke in projekte, mdr. ArtEO (opazovanje zemlje za umetnike), umetniško predstavo »Slippery Grounds« v
Amazonies Spatiales, kurirala koncepta hrane za Aveiro2027, sodelovala pri projektu Umetnost v javnem prostoru na mobilnem sejmu New European Bauhaus, pri umetniški raziskavi “Flavour of Compassion” za dunajski bienale ter sodelovala kot znanstvena strokovnjakinja in producentka v globalni skupnosti Music Tech Fest. Je soustanoviteljica Dunajskega festivala prehrane.
Prijava
Za udeležbo ne potrebujete predznanja, le željo po aktivnem sodelovanju, učenju in deljenju! Udeležba na delavnici je brezplačna, prijavite se lahko na: delavnice@projekt-atol.si. Delavnica bo potekala v angleščini.
Za dodatna vprašanja nam pišite na: delavnice@projekt-atol.si
Produkcija
Produkcija: Zavod Projekt Atol Institute v sodelovanju s Kolektivom Trajna/ Krater.
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.
PIFrezidenca poteka v sklopu projekta Rewilding Cultures, ki je sofinanciran s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.
![]()
