Žarkolom

IF festival, iMAL, Bruselj, Belgija
22. april 2022

Na festivalu IF bo predstavljena enostavneješa različica Žarkoloma – First movement.

»Bilo je, kot da so bila pravila časa ali prostora ustvarjena le zato, da se jih lahko nenehno krši. Vendar se je znotraj navideznega kaosa zdelo, da ima vse logičen vrstni red. To je bil eden tistih trenutkov, ko se je naša koža naježila zaradi senzorične intenzivnosti, ki smo jo doživljali.« (A. Rodriguerz)

»Glasba in kvantne podobe, tako znanstveno verjetne pa vendarle tako neopisljive, da bi se jih dalo pojasniti le z religijo. Karkoli se je zgodilo smo verjeli.« (Xavier Puig)

»Bralcu komentarja bi rad vsaj za nekaj trenutkov proizvedel vsaj trenutek, iz katerega je razvidno, da smo prisostvovali oblikovanju kozmičnega prostora, ki nam je s svojim “morfiranjem” pred nami oblikoval bazičen občutek rojstva materije. S svojimi parametri je vplival na to, kako kozmično materialnost vidimo…Techno poesis!« (Dragan Živadinov)

Po končanem doktorskem študiju na temo »avdiovizualne eskapologije« in seriji intrigantnih, večkrat nagrajenih in širom Evrope predstavljenih avdiovizualnih kompozicij, se Tadej Droljc vrača v Slovenijo.

V koprodukciji konzorcija osmo/za in Kina Šiška je pripravil novo avdiovizualno delo Žarkolom, ki ga premierno predstavlja v Katedrali Kina Šiške. Kompozicija za laser, luč, projekcijo in zvok gradi avdiovizualni objekt, ki temelji na tesni sinhronizaciji vidnega in slišnega. Omejitve, ki jih audiovizualna vzajemnost postavlja posameznemu mediju, ustvarjajo med-modalno tenzijo in težnjo po osvoboditvi. Njeno možnost Droljc išče v med-modalnem razpadanju objektov v svobodnejše AV percepte, kjer časovno-prostorsko sinhronizacijo nadomeščajo bolj poetične vezi. Med-modalni drama ujetosti in osvobajanja v in od medija, je v zadnjih letih prizorišče Tadejevega komponiranja – praksa, ki jo sam imenuje AV eskapologija.

PRETEKLE IZVEDBE

22. april 2022 @ IF festival, iMAL, Bruselj, Belgija (First-First movement version)
3. december 2021 @ Multipilica, Rotondes, Luksemburg
23. julij 2021 @ Festival LEV, Teatro Jovellanos, Gijón, Španija
23. oktober 2020 @ Laibach: 40, Delavski dom, Trbovlje
6. oktober 2020 @ Festival Lutke, Kino Šiška, Ljubljana
3. oktober 2020 @ Lunchmeat Festival, Praga, Češka
10. december 2019 @ Kino Šiška, Ljubljana (premiera)

Kolofon

Koncept, kompozicija, programiranje, oblikovanje in nastop: Tadej Droljc
Mastering:
Gregor Zemljič
Produkcija:
osmo/za (Društvo Ljudmila, Zavod Projekt Atol, Zavod Delak)
Koproducent:
Kino Šiška
Posebna zahvala: Tilen Sepič, Matic Potočnik, Katja Goljat, Dan Adlešič, Turistično društvo Portorož, Borut Jerman in Marko Vivoda

Razvoj projekta sta omogočili Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo. Delovanje Zavoda Projekt Atol podpira tudi Ministrstvo za javno pravo. 

Bio

Dr. Tadej Droljc je interdisciplinarni umetnik, ki deluje na polju elektronske glasbe, računalniško generiranih avdiovizualnih kompozicij in drugih oblik intermedijske umetnosti. Na Centre for Research in New Music na University of Huddersfield (VB) je letos zaključil doktorski študij na temo avdiovizualne kompozicije. Tam je v tem času poučeval računalniško kompozicijo. V zadnjih letih je prejel več mednarodnih nagrad in priznanj, med drugim »Edigma-Semibreve Award« »Lumen Prize Student Award«, »Lumen« shortlist, »Madatac Most Promising Video Artist« ter štipendijo »Dennis Smalley« za elektroakustično glasbo in štipendijo Ministrstva za kulturo za podiplomske študije. Svoja dela je predstavljal na festivalih po celem svetu, med drugim na znameniti Ars Electronici, L.E.V. festival, Marche du Film (Cannes Film Festival), Semibreve, Node, Sonica Glasgow, Brighton Digital festival, Madatac, Inter BEE Tokyo etc.

Tadej Droljc