Unvoiced Territories

Zbor pred Moderno Galerijo v Ljubljani ob 18h
30. september 2021

Intervencija: 30. 9. 2021 ob 18:00.

Zbirno mesto: pred Moderno Galerijo, Cankarjeva cesta 15, Ljubljana, 18:00

Intervencija se je gibala po mestu in je trajala dobro uro.

Aplikacijo Unvoiced Territories je dostopna: www.unvoicedterritories.net

Unvoiced Territories je zvočna situacija v zunanjih javnih prostorih in njihovih virtualnih sencah, ki vzpostavi območje za eksperimentalno tavanje, postajanje, branje, razmišljanje, nadzor, kartiranje, gibanje, poslušanje, zvočenje in za glas. Za vstop in aktivacijo dela obišči geografsko lokacijo dela in si naloži mobilno aplikacijo Unvoiced Territories.

Prva različica projekta je vpeta v center Ljubljane med Tromostovje, Tivoli, železniško postajo in Križanke.

Besedilo, ki je vidno le na zemljevidu mobilne aplikacije, je digitalno vpisano v javni prostor. Nanj so mapirani posneti glasovi, ki izgovarjajo besedilo tako, da so črke na zemljevidu usklajene z zvoki glasov, ki jih označujejo. Ko obiskovalke/ci prečijo besedilo, zapisano po mestu, njihovi mobilni telefoni zvočijo izgovarjane foneme glede na gibanje preko besedila.

Unvoiced Territories je stalna zvočna postavitev in performativna platforma, ki je pot, zavetje, potovanje, sled, poetični predih in prostor za druženje. Je možnost hibridnega jecljajočega glasu na robu med mislijo in šumom sveta, ki ga skozi mesto nosijo telesa.

Postavitev Unvoiced Territories je del večletnega umetniško-raziskovalnega projekta Brati branje (2017-).

Brati branje je projekt, ki skozi medij zvoka in novih tehnologij raziskuje časovne odnose in razlike med govorjeno, mišljeno, zapisano, slišano in brano besedo, se poglablja v izkušnjo branja kot vmesnika med notranjim mentalnim in zunanjim svetom in se sprašuje, ali ni morda to, kar ju razmejuje, spremenljiva časovna in virtualna vrzel v nasprotju s trdno telesno-materialno mejo.

Kolofon

Razvoj programske opreme: TeaTracks (Jan T.v. Falkenstein)
Audio DSP osnovan na delu Jushue Parmentera
Sprogramirano z JUCE, OpenStreetMaps, Mapbox in Flutter

Glasovi: Rada Kovačević, Brigita Gračner, Špela Trošt, Luke Thomas Dunne, Erika Johnson Debeljak, Dalibor Novković, Tao G. Vrhovec Sambolec.

Produkcija: Zavod Sploh in Projekt Atol, Ljubljana, Slovenija.

Razvoj projekta so omogočili: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS, ter Mondriaan Fund, Nizozemska.

Projekt je predstavljen v okviru cikla Zvokotok.

Bio

Tao G. Vrhovec Sambolec (SI/NL) je umetnik in raziskovalec, ki se v svoji praksi osredotoča na zvok, nove medije, interakcijo v realnem času in na vprašanja sodobne mediacije v odnosu do občutka (telesne) prisotnosti. Njegovi nedavni projekti vsebujejo prostorske in zvočne instalacije, dogodke in intervencije, kjer (ne)posredovani zvočni dogodki delujejo kot osrednji element, ki afektivno vzbujajo človeško telesno prisotnost, hkrati pa oznanjajo fizično odsotnost telesa. Tovrstna izkustvena umetniška dela, ki obiskovalce nagovarjajo skozi zvok, taktilnost, kinetično gibanje in vibracije, so namenjena prevpraševanju čutne zaznave telesne prisotnost onkraj neposredne bližine in vidnosti, ter kako lahko iz teh re-artikulacij prisotnosti vzniknejo nove poetike.

Njegova dela so bila predstavljena v različnih mednarodnih muzejih, galerijah, projektnih prostorih in bienalih ter na festivalih sodobne umetnosti, med drugim v galeriji Kapelica – Ljubljana; galeriji Public Space With a Roof (PSWAR) – Amsterdam; Projektnem prostoru Aksioma – Ljubljana; Errant Sound Project Space, Berlin; festivalu Sonic Acts – Amsterdam; Festivalu Neposlušno – Ljubljana; festivalu Ars Electronica – Linz; Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, + MSUM – Ljubljana; festivalu AV – Newcastle upon Tyne; Galeriji ŠKUC – Ljubljana; Državnem muzeju sodobne umetnosti – Solun; Muzeju umetnosti Gwangju – Gwangju, Južna Koreja; Raziskovalnem paviljonu – Benetke; Madrid Abierto – Madrid; Glasbenem tednu Gaudeamus – Amsterdam; Forum neuer Musik – Köln; CMMAS – Morelia, Mehika; Moon Life Concept Store, Šanghaj; MuseumsQuartier – Dunaj, Sound Gallery, Bergen.

Tao G. Vrhovec Sambolec