Michael Candy: Persistence of Vision

Slovenska cesta (nasproti parka Zvezda), park Zvezda, Ribji trg, Ljubljana
11. september – 08. oktober 2023

Interaktivna instalacija Vztrajnost pogleda (orig. Persistence of Vision)

Jesenski podaljšek letošnje edicije festivala Svetlobna gverila prinaša interaktivno delo avstralskega umetnika Michaela Candyja, ki tokrat prvič gostuje v Sloveniji. Njegov projekt je zasnovan kot mreža osmih reflektorjev, postavljenih na ulicah oziroma sprehajalnih površinah v mestu. Zakamuflirani v CCTV kamere reflektorji zaznavajo gibanje mimoidočih in jim nato s snopi močne svetlobe ter s podporo umetne inteligence, ki prepoznava podobe, sledijo pri gibanju.

Projekt zaznamuje koreografija tehnologije, gibanja in svetlobe, prinaša pa seveda kompleksnejše vsebinske podtone, ki na kritičen način prevprašujejo koncepte pametnih mest ter naraščajočo potentnost umetne inteligence oziroma digitalne tehnologije. Projekt ob sprožitvi v nočnem času osvetli mimoidočega in ga tako s pomočjo svetlobe prestavi v središče odrskega dogajanja: ta izkušnja osvetlitve vzbuja določen občutek varnosti ali pa presenečenja in izpostavljenosti, pri čemer projekt spričo vztrajnosti svetlobnega gibanja oziroma sledenja prevprašuje predvsem naš odnos do vse bolj preteče nadzorne infrastrukture.

Kolofon

Produkcija: Forum Ljubljana
Koprodukcija: Zavod Projekt Atol, Zavod Kersnikova
Sponzor: Javna razsvetljava d. d.
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana, Javna
agencija za knjigo, SYSTEMICS LAB/UCSB.

Bio

Micheal Candy se pri svojem umetniškem delu osredotoča na elektromehanske tehnologije ter ustvarja stroje in skulpture v gibanju, ki z ekološkega in sociološkega vidika preisprašujejo našo družbo. Ukvarja se z robotiko, hekanjem strojne opreme, intervencijami in videom, njegovi projekti pa pogosto nastajajo kot družbeni eksperimenti ali ekološke intervencije v javni prostor. V svoji praksi poskuša delovati kot posrednik liminalnega področja, ki ga tehnologija zatira v fizičnem svetu. Candy je sodeloval na številnih mednarodnih in lokalnih projektih in razstavah. Naj omenimo Water (GOMA, Brisbane), Adelaide Biennial of Australian Art, (AGSA, Adelaide), Ars Electronica Festival, (Linz, Austria), The Kathmandu Triennale (Kathmandu,Nepal), The Forum of Sensory Motion (Athens, Greece), The Instrument Builders Project + Hackteria Lab (Yogyakarta, Indonesia) in na Hawapi (Huepetuhe, Peru). Maja 2015 je za delo Big Dipper prejelo nagrado WRO 2015 na 16. bienalu medijske umetnosti v Vroclavu na Poljskem.

Michael Candy