Brezno med najinimi rokami in predstavitev ŠUM#21

MGLC, Pod turnom 3, 1000 Ljubljana
11. april 2024

17:00, MGLC Grad Tivoli
Vstop prost

Kratko predavanje umetnika in ARIA rezidenta Árona Birtalana ter predstavitev najnovejše številke revije ŠUM.

Aron Birtalan: Brezno med najinimi rokami
Predavanje je študija intimnosti in prepustnosti ter poskus heretikove teologije dotika. Birtalan, izhajajoč iz participativnega, relacijskega in performativnega umetniškega konteksta, želi s pomočjo ekstatičnih besedišč iz mistične teologije raziskati razširjeno branje dotika in dotikanja. V tem branju je dotik zlaganje prostor-časa, ki čuteče telo vleče v svoje globine. Čigav glas umre in čigav zacveti v tem turbulentnem trenutku? Kaj ostane v zraku, pod našimi jeziki, onstran razsežnosti, pred besedo? Kaj se zgodi, ko »Kdo smo?« opustimo v korist »Kdaj smo?«

Nova številka revije ŠUM#21 je posvečena umetniškim praksam igre vlog in sledem iz sveta, ki ga je priklical prvi Algo-ritmični ideacijski zbor (Algo-Rhythmic Ideation Assembly), ki je potekal v Ljubljani lansko poletje. Številka vsebuje besedila Árona Birtalana, Klare Debeljak, Carine Erdmann, Daniela Hüttlerja & shoggoth11, Michala Jurgielewicza, Omsk Social Club, Brandona Rosenblutha, Maksa Valenčiča in Günseli Yalcinkaye. Številko sta uredila Brandon Rosenbluth in Tjaša Pogačar, oblikovala pa jo je Klara Debeljak.

Na dogodku bodo na voljo brezplačni tiskani izvodi revije.

Dogodek služi tudi kot napovednik za drugo izdajo ARIE, ki bo potekala med 17. in 23. avgustom 2024. ARIA je poletna šola, zasnovana kot igra vlog (role-play), da bi raziskala načine zamišljanja drugačnega sveta v času spreminjajoče se planetarne ekologije. Dodatne informacije in javni poziv za udeležence bodo objavljeni kmalu!

Kolofon

Program ARIA producira Zavod Projekt Atol v sodelovanju z revijo ŠUM ter s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana – oddelka za kulturo.  Dogodek koproducira Mednarodni grafični likovni center. ARIA poteka v sklopu projekta More-than-Planet, sofinanciranega s strani Evropske unije v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

Bio

Áron Birtalan je umetnik_ica, glasbenik_ica in študent_ka teologije, katere_ga delo raziskuje jezike užitka in trpljenja med angelom, bitjem in računalnikom. Birtalan razmerja in čutno zaznavo uporablja kot umetniški material, s katerim ustvarja igre, mistične prakse, glasbene izdaje, uporne misli in hibridne publikacije. Birtalan je študiral_a na Kraljevem konservatoriju v Haagu ter zaključil_a magistrski program DAS v Amsterdamu, trenutno pa nadaljuje doktorski študij na Inštitutu za ples na Univerzi za umetnost v Stockholmu. Njegova_njena umetniška disertacija Your Bones Hold the Shape of What’s to Come bo predvidoma izdana leta 2026.

Áron Birtalan