ARIA rezidenca: Svet na koncu trstike

MGLC, Pod turnom 3, 1000 Ljubljana
01. – 14. april 2024

11. april ob 17:00 / predavanje umetnika @ MGLC, Ljubljana
Povezava do dogodka: Brezno med najinimi rokami

12. april / Delavnica: Mysticism and Touch praxis session

17.–18. avgusta, javna delavnica
(podrobnosti bodo sporočene naknadno)

Rezidenčni projekt: Navdahnjen z mistično teologijo, ekologijo in romantičnimi ljubezenskimi pesmimi projekt raziskuje, kako jeziki intimnosti brišejo in rojevajo telesa in odnose. Intimne odnose med človeškimi in nečloveškimi telesi obravnava kot čuteče entitete same po sebi – tretji glas, ki v trenutku dotika dveh teles vzcveti v izrekanje ali pa se sesede v tišino. Kako lahko tak tretji glas slišimo, začutimo, se povežemo z njim? In kaj, če ostane za vedno nem?

Prek dialoga s heretičnim verskim gibanjem iz srednjega veka, imenovanim Herezija prostega duha, se rezidenčni projekt loti prilagajanja Birtalanovega zgodnejšega dela, ki ima obliko vodenega doživetja. V projektu se ukvarja s tem, kako načela in jezik Herezije prostega duha nagovorijo ekstatično kot kvantni skok, ki telo naredi prepustno. Tu ekstaza pomaga poroditi srečanje z umesenim svetom ter z razmerjem, ki o nas ve nekaj, česar sami nikoli ne bomo. Posvetovanje s tiho negotovostjo do tega odnosa je tisto, kar projekt upa poimenovati »zaupanje« ali »vera«.

ARIA rezidenca za umetnike_ce in pisce_ke dopolnjuje poletno šolo ARIA. Gosti avtorje_ice, katerih praksa je informirana s spekulativnimi in »worldbuilding« pristopi ter v svojem raziskovanju načinov in orodij za »imaginiranje« planeta v času njegove spreminjajoče se ekologije črpa iz razširjenega področja kulture, zgodovine in znanosti.

Kolofon

Produkcija: Zavod Projekt Atol
V sodelovanju z: Revija ŠUM
Koprodukcija: Mednarodni grafični likovni center
S podporo: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo

ARIA rezidenca je organizirana v okviru programa More-than-Planet in sofinancirana s strani Evropske unije v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

Bio

Áron Birtalan je umetnik_ica, glasbenik_ica in študent_ka teologije, katere_ga delo raziskuje jezike užitka in trpljenja med angelom, bitjem in računalnikom. Birtalan razmerja in čutno zaznavo uporablja kot umetniški material, s katerim ustvarja igre, mistične prakse, glasbene izdaje, uporne misli in hibridne publikacije. Birtalan je študiral_a na Kraljevem konservatoriju v Haagu ter zaključil_a magistrski program DAS v Amsterdamu, trenutno pa nadaljuje doktorski študij na Inštitutu za ples na Univerzi za umetnost v Stockholmu. Njegova_njena umetniška disertacija Your Bones Hold the Shape of What’s to Come bo predvidoma izdana leta 2026.

Áron Birtalan