Brati glas

osmo/za, Ljubljana
28. november 2018

Večmedijska postavitev Brati glas omogoča izkušnjo neopisljivega vmesnega časa in prostora, ki se vzpostavi med govorjeno in brano besedo kot časovnim dogodkom in pisano besedo kot objektom v prostoru.

Postavitev s pomočjo tehnologije sledenja pogleda in lastno razvite programske opreme povezuje elemente glasu, gledanja, pisane besede in pomena tako, da prečenje pogleda prek pisanih besed le te zvočno udejanja. Nastala situacija vzpostavi časovni interval pred-pogleda – eksperimentalno okoliščino, ki omogoči nepoznane in nepredvidene odnose med poslušanjem, pogledom, pisano besedo, pomenom, zvokom, notranjim in zunanjim glasom, s tem pa nadalje razpre že tako mnogotero prisotnost besede.

Postavitev Brati glas je del večletnega umetniško raziskovalnega projekta Brati branje. Brati branje je projekt, ki skozi medij zvoka in novih tehnologij raziskuje časovne odnose in razlike med branjem in govorjenjem pisanega besedila, se poglablja v izkušnjo branja kot vmesnika med notranjim mentalnim svetom in zunanjim svetom in se sprašuje, ali ni morda to, kar ju razmejuje, spremenljiva časovna in virtualna vrzel v nasprotju s trdno telesno-materijalno mejo.
V tem smislu projekt naslavlja dejavnost branja podobno kot fizično naselitev prostora. Natisnjeno besedilo je načrt za nematerialno arhitekturo, ki ga bralec/ka s pogledom očrta in ga z umom mentalno naseli, skozi glasno izgovorjavo pa ta prostor tudi materializira. Bralec/ka tako v procesu branja in glasnega izgovarjanja branih besed besedilo istočasno naseljuje in materializira.

Kolofon

Tao G. Vrhovec Sambolec: Brati glas, 2018/19
instalacija

Avtor: Tao G. Vrhovec Sambolec
Razvoj programske opreme: Darien Brito, Giuliano Anzani
Producent: Zavod Sploh
Koproducent: Zavod Projekt Atol

Projekt je podprt s strani: Creative Industries Fund NL/ Stimuleringsfonds Creatieve Industrie – Nizozemska, Mondriaan Fund – Nizozemska, Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo RS.

Bio

Tao G. Vrhovec Sambolec (SI/NL) je umetnik in raziskovalec, ki se v svoji praksi osredotoča na zvok, nove medije, interakcijo v realnem času in na vprašanja sodobne mediacije v odnosu do občutka (telesne) prisotnosti. Njegovi nedavni projekti vsebujejo prostorske in zvočne instalacije, dogodke in intervencije, kjer (ne)posredovani zvočni dogodki delujejo kot osrednji element, ki afektivno vzbujajo človeško telesno prisotnost, hkrati pa oznanjajo fizično odsotnost telesa. Tovrstna izkustvena umetniška dela, ki obiskovalce nagovarjajo skozi zvok, taktilnost, kinetično gibanje in vibracije, so namenjena prevpraševanju čutne zaznave telesne prisotnost onkraj neposredne bližine in vidnosti, ter kako lahko iz teh re-artikulacij prisotnosti vzniknejo nove poetike.

Njegova dela so bila predstavljena v različnih mednarodnih muzejih, galerijah, projektnih prostorih in bienalih ter na festivalih sodobne umetnosti, med drugim v galeriji Kapelica – Ljubljana; galeriji Public Space With a Roof (PSWAR) – Amsterdam; Projektnem prostoru Aksioma – Ljubljana; Errant Sound Project Space, Berlin; festivalu Sonic Acts – Amsterdam; Festivalu Neposlušno – Ljubljana; festivalu Ars Electronica – Linz; Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, + MSUM – Ljubljana; festivalu AV – Newcastle upon Tyne; Galeriji ŠKUC – Ljubljana; Državnem muzeju sodobne umetnosti – Solun; Muzeju umetnosti Gwangju – Gwangju, Južna Koreja; Raziskovalnem paviljonu – Benetke; Madrid Abierto – Madrid; Glasbenem tednu Gaudeamus – Amsterdam; Forum neuer Musik – Köln; CMMAS – Morelia, Mehika; Moon Life Concept Store, Šanghaj; MuseumsQuartier – Dunaj, Sound Gallery, Bergen.

Tao G. Vrhovec Sambolec