Brati branje

Španski borci, Ljubljana
20. december 2017

Projekt Brati branje je večletni projekt, ki skozi medij zvoka raziskuje časovne odnose in razlike med branjem in govorjenjem pisanega besedila. Poglablja se v izkušnjo branja kot vmesnika med notranjim mentalnim svetom in zunanjim svetom in se sprašuje, ali ni morda to, kar ju razmejuje, spremenljiva časovna in virtualna vrzel, ki je v nasprotju s trdno telesno-materialno mejo.

V tem smislu projekt naslavlja dejavnost branja kot fizično naseljevanje prostora, pri čemer natisnjeno besedilo funkcionira kot načrt za nematerialno arhitekturo, ki ga bralec s pogledom očrta in z umom mentalno naseli, z glasno izgovorjavo pa ta prostor tudi materializira. Bralec tako v procesu branja in (glasnega) izgovarjanja branih besed besedilo istočasno naseljuje in materializira.

Pričujoča predstavitev projekta v nastajanju se bo odvijala v čitalnici Španskih borcev kot začasna postavitev in predstavitev besed, besedil in knjig ter branja, gledanja in poslušanja, da bi razprla nezaznavne časovne vrzeli, ki nastajajo v prepletanju odnosov med časovnostmi napisanih besed, jecljajočega očesa, ustne mišice, toka misli ter izgovorjenega in neizgovorjenega glasu.

Kolofon

Tao G. Vrhovec Sambolec: Brati branje, 2017-
raziskovalni projekt

Avtor: Tao G. Vrhovec Sambolec
Razvoj programske opreme: Darien Brito
Koprodukcija: Zavod Sploh in Zavod Projekt Atol

S podporo Nizozemskega Creative Industries Fund, Minitrstva za kulturo RS in Mestne občine Ljubljana.

Bio

Tao G. Vrhovec Sambolec (SI/NL) je umetnik in raziskovalec, ki se v svoji praksi osredotoča na zvok, nove medije, interakcijo v realnem času in na vprašanja sodobne mediacije v odnosu do občutka (telesne) prisotnosti. Njegovi nedavni projekti vsebujejo prostorske in zvočne instalacije, dogodke in intervencije, kjer (ne)posredovani zvočni dogodki delujejo kot osrednji element, ki afektivno vzbujajo človeško telesno prisotnost, hkrati pa oznanjajo fizično odsotnost telesa. Tovrstna izkustvena umetniška dela, ki obiskovalce nagovarjajo skozi zvok, taktilnost, kinetično gibanje in vibracije, so namenjena prevpraševanju čutne zaznave telesne prisotnost onkraj neposredne bližine in vidnosti, ter kako lahko iz teh re-artikulacij prisotnosti vzniknejo nove poetike.

Njegova dela so bila predstavljena v različnih mednarodnih muzejih, galerijah, projektnih prostorih in bienalih ter na festivalih sodobne umetnosti, med drugim v galeriji Kapelica – Ljubljana; galeriji Public Space With a Roof (PSWAR) – Amsterdam; Projektnem prostoru Aksioma – Ljubljana; Errant Sound Project Space, Berlin; festivalu Sonic Acts – Amsterdam; Festivalu Neposlušno – Ljubljana; festivalu Ars Electronica – Linz; Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, + MSUM – Ljubljana; festivalu AV – Newcastle upon Tyne; Galeriji ŠKUC – Ljubljana; Državnem muzeju sodobne umetnosti – Solun; Muzeju umetnosti Gwangju – Gwangju, Južna Koreja; Raziskovalnem paviljonu – Benetke; Madrid Abierto – Madrid; Glasbenem tednu Gaudeamus – Amsterdam; Forum neuer Musik – Köln; CMMAS – Morelia, Mehika; Moon Life Concept Store, Šanghaj; MuseumsQuartier – Dunaj, Sound Gallery, Bergen.

Tao G. Vrhovec Sambolec