PIFpack

Poligon in Anselma, Ljubljana
01. – 30. september 2016

PIFnahrbtnik ali PIFpack je v nahrbtnik zapakirana mobilna delovna miza oziroma nosljiva delavnica, ki na enem mestu združuje vse potrebno za nemotena e-tekstilna raziskovanja in ustvarjanja. Kjerkoli in kadarkoli.

Ideja za oblikovanje takšnega nosljivega laboratorija se je umetnici porodila med enotedenskim hekanjem na letošnjem PIFcampu. Modularna zasnova nahrbtnika bo uporabniku omogočala prilagoditve glede na njihove lastne potrebe in uporabo, rekonfiguracija njegove vsebine pa na funkcionalno razporeditev znotraj svojega mobilnega studia.

V sklopu enomesečne rezidence bo umetnica razvila končno verzijo nahrbtnika, jo dokumentirala in PIFpack ponudila v prosto uporabo. Tekom meseca se ji na vsakotedenskih srečanjih v okviru odprtega laboratorija lahko pridruži tudi zainteresirana javnost – bodisi si izdelate svoje nahrbtnik ali pa umetnici pomagate do končnega izdelka s svojimi lastnimi idejami. Ob zaključku rezidence bo umetnica gostila tudi delavnico izdelave svojega lastnega nahrbtnika.

PIFpack je del projekta A Wearable Studio Practice, ki ga umetnica razvija od leta 2015 in v sklopu katerega strukturo značilnega e-tekstilnega studia spreminja v serijo prenosnih predmetov, ki jih je mogoče nositi na telesu. Z zagotavljanjem funkcionalnosti, ki jo ponavadi omogočata statičnost pohištva in arhitekturna infrastruktura, ti predmeti omogočajo e-tekstilnim ustvarjalcem, da v svojem ustvarjanju postanejo nomadski.

ČASOVNICA

Uvodna predstavitev
5. september ob 18.00 @ Poligon Maker Lab
Umetnica bo predstavila potek rezidence, svoje delo in na praktičnih primerih prikazala različne pristope k nosljivi umetnosti.

Delavnica: Kakšen je vaš nosljivi studio?
8. september ob 18.00 @ Poligon Maker Lab
Enodnevna delavnica na katero udeleženci prinesejo zbirko svojega orodja in skupaj z mentorico razvijejo najprimernejšo nosljivo različico svoje mobilne delavnice.

Odprti studio
15. in 22. september ob 18.00 @ Poligon Maker Lab
Enkrat tedensko bo umetnica odprla vrata svojega umetniškega ateljeja – vabljeni k pogovoru, izmejavi idej in izkušenj, komentiranju, ustvarjanju, …

Delavnica Izdelaj si svoj PIFpack in zaključna prezentacija
27. in 28. september, 17.00 – 21.00 @ Anselma
Dvodnevna delavnica na kateri udeleženci oblikujejo in izdelajo svojo lastno verzijo PIFnahrbtnika.

DOKUMENTACIJA

A Wearable Studio Practice
PIFpack Serious
PIFpacks

Kolofon

Hannah Perner-Wilson: PIFpack, 2016
nosljivi mobilni studio

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (zanj Tina Dolinšek) in Zavod Projekt Atol (zanj Uroš Veber)
Soorganizacija: Kreativni center Poligon

Rezidenco so podprli Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo in JSKD. Rezidenca je del projekta Changing Weathers, ki je sofinanciran s strani Evropske Unije, program Kreativna Evropa.

Bio

Hannah Perner-Wilson pri svojem ustvarjanju združuje prevodne materiale in obrtne tehnike ter razvija nove načine izdelovanja elektronike s poudarkom na materialnosti in samem procesu. Diplomirala je na linški Univerzi za umetnost in industrijsko oblikovanje, smer industrijsko oblikovanje ter magistrirala na MIT Media Lab, smer medijske umetnosti in znanosti, kjer je bila kot študentka del raziskovalne skupine High-Low Tech. Od leta 2006 dalje sodeluje z Miko Satomi, s katero tvorita kolektiv KOBAKANT. V letu 2009 sta KOBAKANT kot raziskovalni sodelavki pri Distance Lab na Škotskem objavili spletno stran z naslovom How To Get What You Want, kjer delita svoje načrte senzorjev za tekstile in različne DIY pristope k e-tekstilijam. Predavala in razstavljala je na več pomembnih področnih festivalih, konferencah ter različnih univerzah, med drugim na Ars Electronici, berlinskem CTM in Wear it, Schmiede, Victoria and Albert Museum, …

Hannah Perner-Wilson