PIFrezidenca: Okusi preobrazbe
Krater & osmo/za (Ljubljana) & PIFcamp (Soča)
26. maj – 23. avgust 2025
Spoznajte Fransisco Tan, letošnjo rezidenčno umetnico, in se nam pridružite v ponedeljek, 26. maja, ob 17:30. uri v Kraterju na predstavitvi njene prihajajoče PIFrezidence! Fransisca bo predstavila, kako hrana postane več kot le sredstvo za preživetje: je material za ustvarjanje, metafora za rast in orodje za skupno pripovedovanje zgodb.
Na tokratni rezidenci v Ljubljani gostimo avstrijsko umetnico in ustvarjalko gastronomskih uporabniških izkušenj Fransisco Tan. Med rezidenco z naslovom Okusi preobrazbe se želi Tan osredotočiti na raziskovanje in povezovanje konceptov, kot so hrana, umetnost in identiteta, kjer bo konceptualno gonilo skupnostna in individualna izkušnja dojemanja hrane skozi umetniška izrazna sredstva. Rezidenčne aktivnosti bodo osredotočene na skupnostne prakse, povezane s hrano, pri čemer bodo vzpostavljene povezave med dejanjem priprave hrane in procesom ustvarjanja umetnosti. Aktivnosti bodo potekale v obliki terenskih izletov, intimnih raziskovalnih seans, praktičnih delavnic in zaključne predstavitve/razstave.
Fransisca Tan: Okusi preobrazbe
Uvodna predstavitev
Krater – Gradbena jama Bežigrajski krater, vhod s Peričeve ulice Ljubljana
26. Maj ob 17:30
26. maja se pridružite se avstrijski oblikovalki prehranskih izkušenj in kreativni producentki Fransisci Tan na navdihujočem uvodnem predavanju v njeno prihajajočo PIFrezidenco: Okusi preobrazbe. Njen cilj za to poletje je skupaj z lokalno skupnostjo raziskovati, kako se hrana, umetnost in identiteta spreminjajo skozi letne čase našega življenja.
Na uvodem dogodku bo Fransisca predstavila nekaj preteklih projektov ter izzivov s katerimi se sooča. Z nami bo delila, kako lahko hrana preseže svojo osnovno vlogo prehrane in postane sredstvo umetniškega izraza, metafora osebne rasti ter orodje za skupno pripovedovanje zgodb. Od fermentiranih instalacij do užitnih ritualov – Fransisca bo pokazala, kako nas lahko prehranjevanje, tako dobesedno kot simbolno, vodi skozi življenjske prehode s kreativnostjo, skrbjo in radovednostjo. Rezidenca bo vključevala terenske izlete, raziskovalne seanse, praktične delavnice za izmenjavo idej in znanja ter zaključno predstavitev.
Urnik delavnic julija in avgusta:
25.7.2025, 17:00, @Krater, Ljubljana, Slovenia
- Hrana & otroštvo: Kako skozi hrano raziskati različna obdobja življenja?
– Delavnica namenjena vsem, potrebna predhodnja prijava!
28.7. 2025, tekom dneva, PIFcamp, Soča, Slovenija
- Uvodno srečanje na PIFrezidenci, senzorična meditacija s prigrizki
– Delavnica namenjena udeležencem PIFcampa
8. 8. 2025, 17:00, @Krater, Ljubljana, Slovenija
- Fermentacija in obdobje odraslosti: Razmislek o hrani, času in preobrazbi
– Delavnica namenjena vsem, potrebna predhodnja prijava!
14. 8. 2025, 17:00, @Krater, Ljubljana, Slovenija
- Hrana in starost: Razmišljanje o prehrani, ritualih in sprejemanju
– Delavnica namenjena vsem, potrebna predhodnja prijava!
22. 8. 2025, 17:00, @Krater, Ljubljana, Slovenija
- Okusi preobrazbe: Zaključni dogodek
– Zaključni dogodek, prost vstop!
➤ŽELIŠ SODELOVATI
Uvodno predavanje (in delavnice, ki bodo sledile v juliju in avgustu) so brezplačne, odprte za vse in bodo potekale v angleškem jeziku. Za več informacij piši na delavnice@projekt-atol.si
Kolofon
Produkcija: Zavod Projekt Atol Institute v sodelovanju s Kolektivom Trajna/ Krater.
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.
PIFrezidenca poteka v sklopu projekta Rewilding Cultures, ki je sofinanciran s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.
Bio
Fransisca Tan je avstrijska oblikovalka kulinaričnih izkušenj z raznolikimi izkušnjami s področij kognitivnih znanosti, komunikacije, gastronomije in medijske tehnologije. Z globoko strastjo do raziskovanja in kuriranja transformativnih človeških izkušenj uporablja senzorično moč hrane kot svoje umetniško platno. Kot umetnica, kreativna producentka in vodja mednarodnih projektov si prizadeva graditi mostove med posamezniki iz različnih okolij ter krepiti pomen skupnosti in empatije.
Kot producentka in organizatorka različnih umetniško-kulinaričnih dogodkov v svojem delu promovira skupnostni umetniški pristop, oblikovanje ekosistemov in priložnosti za celovito umetniško ustvarjanje. Soustvarjala je različne mednarodne platforme, dogodke in projekte, mdr. ArtEO (opazovanje zemlje za umetnike), umetniško predstavo »Slippery Grounds« v
Amazonies Spatiales, kurirala koncepta hrane za Aveiro2027, sodelovala pri projektu Umetnost v javnem prostoru na mobilnem sejmu New European Bauhaus, pri umetniški raziskavi “Flavour of Compassion” za dunajski bienale ter sodelovala kot znanstvena strokovnjakinja in producentka v globalni skupnosti Music Tech Fest. Je soustanoviteljica Dunajskega festivala prehrane.