Avantura v kreativna orodja – 1. del

osmo/za, Ljubljana
17. maj – 18. junij 2021

Umetniška rezidenca z Václavom Pelouškom: kako iz DIY ideje narediti končni produkt!

V sklopu dvomesečne umetniške rezidence na osmo/zi bo umetnik in razvijalec modularnih sintetizatorjev zvoka Václav Peloušek, v tesnem sodelovanju z lokalno skupnostjo, vodil razvoj novega kreativnega orodja. Cilj rezidence je aktivno vključiti skupino udeležencev v celosten proces izdelave uporabnega umetniškega produkta – od zamisli do končnega izdelka, ki skupnosti lahko služil tudi kot potencialni vira dohodka.

Razvojni proces bo zajel naslednje korake: oblikovanje osnovne zamisli, oblikovanje vmesnikov, izdelava prototipov, risanje shem, izdelava in naročanje tiskanih vezij, zasnova BOM (bills of materials), pisanje Arduino knjižnice, testiranje, dokumentacija & tutoriali, izdelava DIY kitov, zasnova delavniškega formata in predstavitev izdelka.

Václavova osnovna ideja je razviti senzorično orodje na osnovi Arduina, imenovano The Sensor Synth, ki se lahko uporablja za več namenov, od ustvarjanja zvoka do interaktivnih instalacij ali gledaliških predstav. Vendar je to le začetna ideja – vabljeni, da se mu pridružite na uvodni predstavitvi, kjer bomo govorili o potrebah, željah in interesih skupnosti, ter skupaj poskušali priti do ideje za razvoj produkta. 

POTEK REZIDENCE
1. del | maj / junij 2021
Zasnova ideje, oblikovanje vmesnikov, izdelava prototipov, risanje shem, izdelava in naročanje tiskanih vezij, pisanje Arduino knjižnice

½ del | po potrebi avgusta in v sklopu PIFcampa 2021
Testiranje prototipov

2. del | september 2021
Testiranje končnih prototipov, razvoj kreativne aplikacije, izdelava DIY kitov, dokumentacija, zasnova in izvedba delavnice ter predstavitev izdelka, zaključni nastop

ŽELIŠ SODELOVATI?

Na uvodnem srečanju, ki bo 20. maja, ob 17. uri v Parku Tivolu (dobimo se pred osmo/zo), bo Václav predstavil svoj predlog produkta ter spregovoril o lastni izkušnji razvijanja sintov znotraj podjetja Bastl Instruments. Nato bomo skupaj zasnovali idejni koncept in potek dela ter vzpostavili časovnico skupnostnega projekta.

Za sodelovanje ne potrebuješ nobenega predznanja, le željo po aktivnem sodelovanju, učenju in deljenju znanja!

Prijavi se preko obrazca: https://forms.gle/JPZTFk4LvDUmoMeZ9

Več informacij: delavnice@projekt-atol.si

Sledi projektu na Discord kanalu: https://discord.gg/qCQ4G3Kp

Kolofon

Produkcija: Zavod Projekt Atol v okviru mreže konS Platforme za sodobno raziskovalno umetnost.
konS
Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Bio

Václav Peloušek je glasbenik, zvočni inženir, izdelovalec elektronskih zvočil in so-ustanovitelj kolektiva Bastl Instruments. Diplomiral je iz umetnosti in znanosti na dunajski Univerzi za uporabne umetnosti. Že med študijem se je povezal z Ondřejem Merto, njuno sodelovanje pa je kmalu preraslo v kolaborativno izdelovanje zvočil in raziskovanje  kreativnosti znotraj elektronske scene. Leta 2011 sta lansirala svoj prvi umetniški projekt Standuino, dve leti kasneje pa ustanovila podjetje Bastl Instruments, za katerega je Peloušek oblikoval pester nabor glasbil. Zadnja leta pod imenom Toyota Vangelis ustvarja tudi avtorsko elektronsko glasbo.

Václav Peloušek