OctoSens

osmo/za
20. maj 2021 – 23. marec 2023

OctoSens je 8 kanalni vmesnik, ki omogoča sprejem signalov različnih analognih in digitalnih senzorjev ter njihovo kalibracijo.

V sklopu dvomesečne umetniške rezidence, s pričetkom maja 2021 je umetnik in razvijalec modularnih sintetizatorjev zvoka Václav Peloušek, v tesnem sodelovanju z lokalno skupnostjo vodil razvoj novega kreativnega orodja. Cilj rezidence je bilo aktivno vključevanje skupine udeležencev v celosten proces izdelave uporabnega umetniškega produkta – od zamisli do končnega izdelka.

Václavova osnovna ideja je bila razviti senzorično orodje na osnovi Arduina, imenovano The Sensor Synth, ki se lahko uporablja za več namenov, od ustvarjanja zvoka do interaktivnih instalacij ali gledaliških predstav.

Razvojni proces je zajel naslednje korake: oblikovanje osnovne zamisli, oblikovanje vmesnikov, izdelava prototipov, risanje shem, izdelava in naročanje tiskanih vezij, zasnova BOM (bills of materials), pisanje Arduino knjižnice, testiranje, dokumentacija & tutoriali, izdelava DIY kitov, zasnova delavniškega formata in predstavitev izdelka.

Udeleženci so v prvi fazi (maj/junij) v sklopu intenzivnega skupnostnega razvojnega procesa zasnovali idejo in iz nje razvili multi-senzorični sintetizator zvoka OctoSens. 8-kanalni vmesnik, ki omogoča sprejem signalov različnih analognih in digitalnih senzorjev ter njihovo kalibracijo.

V drugi fazi, ki je potekala v sklopu PIFcampa 2021 #DIYstraction , so udeleženci testirali prvi prototip. Nato je v začetku leta 2022 sledila testna delavnica skupnostno zasnovane naprave. K udeležbi se je povabilo domače ustvarjalce s področja modularne sinteze in DIY elektronike, ki so s svojim mnenjem pripomogli k izboljšanju produkta.

Razvoj novega kreativnega orodja je tako pri koncu. OctoSens je bil uspešno predstavljen kot produkt oz. orodje v sklopu interaktivne zvočne prostorske instalacije umetnika Mihe Godca na razstavi  konSekvenc konS modula Ljubljana v galeriji Cukrarna. Poleg tega pa je 23. marca 2023, potekala v Cukrarni tudi delavnica na kateri so si udeleženci zalotali svojo lastno OctoSens napravo.

Kolofon

Produkcija: Mladinski center Velenje in Zavod Projekt Atol  v okviru mreže konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost.

konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Bios

OctoSens je projekt, ki združuje načela skupnostnega so-oblikovanja. Skupnost se je osnovala pod mentorstvom Václava Pelouška v sklopu umetniško-raziskovalne rezidence in združuje skupino, ki skupaj oblikuje in razvija napravo, ki jo je mogoče uporabljati v glasbenih nastopih kot v postavitvah ali pa v sklopu delavniških in drugih izobraževalnih procesov. Skupnost temelji na aktivnem medsebojnem sodelovanju, demokratičnih načelih so-odločanja ter zavzemanju in spodbujanju prostega pretoka znanj in informacij.

OctoSens so ob mentorstvu Vaclava Pelouška zasnovali Jakob Grčman, Simon Macuh, Lan Štokelj Wu, Simon Turnšek in Igor Vuk.

OctoSens skupnost

Václav Peloušek je glasbenik, zvočni inženir, izdelovalec elektronskih zvočil in so-ustanovitelj kolektiva Bastl Instruments. Diplomiral je iz umetnosti in znanosti na dunajski Univerzi za uporabne umetnosti. Že med študijem se je povezal z Ondřejem Merto, njuno sodelovanje pa je kmalu preraslo v kolaborativno izdelovanje zvočil in raziskovanje  kreativnosti znotraj elektronske scene. Leta 2011 sta lansirala svoj prvi umetniški projekt Standuino, dve leti kasneje pa ustanovila podjetje Bastl Instruments, za katerega je Peloušek oblikoval pester nabor glasbil. Zadnja leta pod imenom Toyota Vangelis ustvarja tudi avtorsko elektronsko glasbo.

Václav Peloušek