Semi-modularno DIY zvočilo

23. – 24. januar 2018 | 16.00 – 20.00 @ osmo/za, Ljubljana

Delavnica temelji na kreativnem in individualiziranem spoznavanju temeljnih principov povezovanja ter spajanja zvočnih vezij. Udeleženci se bodo spoznali s koncepti ne-linearnega feedbacka, logičnih vezij, circuit bendanja in fizičnega procesiranja zvoka.

V prvem delu delavnice bodo udeleženci sestavili kit elektroakustičnega instrumenta in orodja za fizično manipulacijo zvoka Soda v0.5. Gre za semi-modularni instrument z več vhodi in izhodi, ki omogočajo poseg v samo signalno pot vezja. Potek tega signala se prične z jack vhodom, v katerega je vklopljen npr. kontaktni mikrofon, kitarski magnet, synth itd. Signal je nato poljubno ojačan, filtriran ipd. zatem pa preide v voltage controlled oscillator (VCO), ki ga, glede na razpon njegove amplitude, v živo spreminja v valovanje poševne oblike (ramp waveform). Signal se nato na izhodni stopnji vezja fizično manifestira skozi linijski izhod in notranji power amplifier, ki poganja zvočnik.

Temu nato udeleženci delavnice v drugem delu, sledeč lastnim glasbenim/zvočnim preferencam, dodajajo razna zunanja vezja in fizične naprave za oblikovanje zvoka. Udeleženci bodo izdelali tudi dodatno vezje, ki služi kot LFO/CV sequencer in se s tem spoznali z osnovami delovanja CMOS logičnih čipov in oblikovanja vezij – od branja el. načrtov do materializacije na prototipni perforirani ploščici.

O mentorju

Staš Vrenko je medijski umetnik, glasbenik in oblikovalec elektronskih instrumentov. Magistriral je na oddelku za kiparstvo na ALUO v Ljubljani (cum laude) in za magistrsko delo prejel študentsko Prešernovo nagrado. Njegova umetniška praksa združuje različna polja umetnosti, s poudarkom na raziskovanju zvoka, elektronskih medijev in tehnologij, kineticizma in performativnosti. V zadnjih letih se je predstavil z več samostojnimi projekti: Izdelave (P74), Plošča (Kino Šiška), Zanke v prenosu (osmo/za), Tehnike posvojitve (P74) in Veznik (MoTA). Razstavljal je tudi na več skupinskih razstavah, mdr. na mednarodnem festivalu Agora Creative (Grenoble), MFRU_25, Kiblix, mednarodnem festivalu Svetlobna Gverila, v Galeriji Vžigalica, Galeriji Škuc,v sklopu projekta Liminale na U3| 7. Trienale sodobnih umetnosti v Sloveniji (SCCA Ljubljana), in drugje.

Prijava

Kotizacija za delavnico znaša 30 € in mora biti poravnana na licu mesta pred začetkom delavnice. Kotizacija krije stroške materialov, končni izdelek ostane v vaši lasti. Število udeležencev je omejeno, zato se, prosimo, prijavite/najavite na delavnica@ljudmila.org.

Produkcija

Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol. S podporo Ministrstva za kulturo in Oddelkom za kulturo Mestne občine Ljubljana.