Poletni tabor za otroke (10. – 14. let) s poudarkom na raziskovanju sodobnih umetnosti, znanosti, tehnologije in ekologije!

04. – 09. julij 2021 @ CŠOD Trilobit, Javorniški Rovt 25, 4270 Jesenice

Preizkusi se v vlogi raziskovalca sodobnih umetnosti! S povezovanjem različnih znanstvenih in umetniških pristopov in z rabo sodobnih tehnologij preučuj, zaznavaj in interpretiraj različne procese v naravi.

PROGRAM
V času tabora bodo vsakodnevno organizirane delavnice, na katerih bodo udeleženci sami izdelali različna znanstvena orodja, ki jih pri svojem delu uporabljajo sodobni umetniki – baterijo iz blata, naredi-sam zvočilo in spektrometer. Spoznali se bodo tudi z ustvarjalno rabo in trajnostnimi pristopi uporabe invazivnih rastlin ter se naučili osnov programiranja z Arduinom. S pomočjo izkušenih mentorjev bodo ta orodja tudi preizkusili, se seznanili z njihovim delovanjem (osnove elektronike in programiranja) in praktično uporabo (terenski izleti).

V programu bo tudi veliko zabave, športa in ustvarjalnih dejavnosti. Najbolj zanimive dodatne dejavnosti pa bodo: veslanje na čudovitem mirnem jezercu tik ob domu, plezanje, lokostrelstvo, sprehod do doma Pristava z Zoisovim drevesnim parkom, večerja ob tabornem ognju in peka kruha, izdelava spominkov (odlitek trilobita) in izdelki iz kamnin, ribištvo, družabne igre in zabavne tekme, iskanje izumrlih živali…

NAMEN
Skozi raziskovalno koncipiranje tabora želimo osnovnovnošolcem približati področje sodobnih raziskovalnih umetnosti (koncepti kot so DIY (naredi-sam), DITO (naredi-skupaj), citizen science, bio-umetnost), znanosti in sodobnih tehnologij (DIY elektronika, programiranje), z močnim poudarkom na trajnostnih in ekoloških vsebinah, obnovljivih virih energije in zavedanju, da si naš planet delimo tudi z ostalimi bitji.

POSAMEZNE DELAVNICE

Saša Spačal: Bralnik svetlobe
Na delavnici bomo izdelali preprost fizični vmesnik za sprožanje zvoka s svetlobo. Bralnik svetlobe sestavljata mehanski del, ki omogoča nadzor svetlobe s preluknjanimi diski, in elektronski del, sestavljen iz dveh integriranih vezij, ki generirata zvok glede na svetlobno jakost.
V sklopu delavnice se bodo udeleženci naučili spajkanja, osnov elektronike in zvoka, umetnica pa bo predstavila tudi možno zvočno uporabo sintetizatorja v odnosu do svetlobe.

Zavod 404: Spektrometrija
Kako vidimo barve? Kako jih vidimo z očmi in možgani, kako jih vidimo s pripomočki? In zakaj bi to sploh bilo pomembno, se bomo vprašali na delavnici spektroskopije. Skozi eksperimente bomo spoznali osnovne fenomene optike, lomili bomo svetlobo, mešali barve in opazovali odboje. Vsak bo izdelal svoj spektroskop in z njim opazoval spektre svetlobe. Ugotovili bomo, pod kakšnim spektrom se najraje sonči solata in zakaj jo vidimo zeleno.

Julian Chollet: Elektrika iz prsti
Zgradili bomo svojo gorivno celico iz mikrobov, ki živijo v zemlji, ter baterijo v praksi tudi preizkusili (uporaba LED luči). Delavnica spaja različna področja znanosti – mikrobiologije, kemije, elektronike itd. – z “naredi sam” umetniškim pristopom in tehnologijo.

Tara Pattenden, Rea Vogrinčič in Lovrenc Košenina: TEENSYnth
Na delavnici se bomo spoznali z razvojno ploščico Teensy ter preizkusili, kako iz nje dobimo zvok. Z uporabo Teensy 3.2 in nekaterih osnovnih prevodnih komponent bomo sestavili elektronsko zvočilo z enim ali več oscilatorjev.
Delavnica bo pokrila številne koristne informacije za začetnike, na primer, kako s Teensy orodjem za oblikovanje zvočnega sistema ustvariti oscilator ter pokukali v Arduino kodo in jo prilagodili tako, da bomo sintisajzerju lahko prosto dodajali potenciometre ali pa – jabolka!

Kolektiv Trajna: Inovativna uporaba invazivnih rastlin
Invazivne rastline so nekoč po svetu potovale prek radovednih znanstvenikov, danes pa se kot slepe potnice premikajo s pomočjo bagrov, avtomobilov in tovornih ladij. Zaradi njihovega hitrega širjenja, ljudem predstavljajo številne preglavice. Namesto da bi jih uničevali, se bomo v okviru delavnice naučili kako iz njihove biomase izdelamo inovativne izdelke za domačo rabo.

O mentorjih

Saša Spačal je postmedijska umetnica, ki dela na presečišču raziskovanja živih sistemov, sodobne in zvočne umetnosti. Njeno umetniško raziskovanje se osredotoča na prepletenosti kontinuuma med kulturo in okoljem. Z razvojem tehnoloških vmesnikov in vzpostavljanjem odnosov z organskimi in mineralnimi akterji obravnava posthumano situacijo s poudarkom na biopolitikah in nekropolitikah sodobnega časa. Njena dela so bila predstavljena na številnih domačih in mednarodnih prizoriščih kot so Ars Electronica Festival (AT), Prix Cube Exhibition (FR), Transmediale Festival (DE), Athens Digital Arts Festival (GR), Perm Museum of Contemporary Art (RU), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CN), Eyebeam (US), Cynetart Festival (DE), National Art Museum of China (CN), MSUM (SI), Galerija Kapelica (SI), Device_art (HR), Art Laboratory Berlin (DE), Sonica Festival (SI), Kiblix Festival (SI), Gallery of Contemporary Art Celje (SI), Museum of Contemporary Art Vojvodina (RS), Lisboa Soa Festival (PT). Za svoja dela je prejela tudi nagrade in nominacije, med njimi za Prix Ars Electronica, Ars Electronica Starts Prize, Japan Media Art Award, Prix Cube, New Technology Art Award in New Aesthetica Prize.

Saša Spačal

Tara Pattenden je avstralska umetnica, ki spaja področja DIY elektronike, hrupa, performativnosti in e-tekstilnih vezij (soft circuitry), izdeluje pa tudi avtorska elektronska zvočila. Je del britanske zasedbe BodyVice, za katere ustvarja edinstvene elektronske inštrumente za njihove nastope v živo. Pod imenom Phantom Chips zadnjih 20 let nastopa in izdeluje nosljive sintetizatorje zvoka ter je del glasbenih zasedb Monster Zoku Onsomb in Kunt.

Tara Pattenden

Dr. Julian Chollet je nomadski znanstvenik s področja molekularne biologije in član iniciative HUMUS Sapiens. HUMUS sapiens je odprta platforma za raziskovanje in preučevanje prsti, ki v ekologijo tal vnaša naredi-sam in naredi-skupaj pristope ter odprt “hekerski duh”, v okviru praktičnih raziskav pa spodbuja kritične družbene izzive in razmislek o aktualnih znanstvenih diskurzih.

Julian Chollet

Zavod 404 je prvi mladinski tehnološko-raziskovalni center v Sloveniji, ustanovljen z namenom, da mladim posreduje tehnične veščine in jih navduši za raziskovanje, znanost in podjetništvo. Gradi okolje v katerem mladi lahko izrazijo svoje kreativne ideje na področju tehnike ter se prvič spoznajo tudi s podjetniškimi vsebinami.

Zavod 404

Trajna je nevladna organizacija, ki v svojem delu združujejo sodobno oblikovanje in okoljske tematike, trajnostni razvoj in izzive solidarnostne ekonomije.

Kolektiv Trajna

Prijava

Tabor je namenjem otrokom od 10. – 14. leta. Prijava poteka preko spletnega obrazca CŠOD Aktivne počitnice. Cena 5-dnevnega tabora je 149€.

Za udeležbo na taboru ni potrebno nobeno predzadnje, za vsa potrebna orodja in materiale bo poskrbljeno. Udeleženci lahko s seboj prinesejo svoje slušalke in polnilec za telefon (USB adapter). Vsi izdelki ostanejo udeležencem. Ena izmed delavnic bo potekala v angleškem jeziku – v kolikor bo to potrebno, bo za prevod v slovenščino poskrbljeno.

Več informacij o poletnih programih CŠOD in Platformi konS.

Produkcija

Zavod Projekt Atol v okviru mreže konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, v sodelovanju s CŠOD.
konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.