Derek Holzer: Neandertalska elektronika

Intenzivna 5-dnevna delavnica izdelovanja DIY elektronskih zvočil

03. – 07. junij 2019 | 17.00 – 21.00 @ osmo/za, Ljubljana

Tako kot so naši neandertalski predniki za izdelovanje zvočnih instrumentov uporabljali objekte iz svojega naravnega okolja (palice, kamni, kože, kosti), bodo udeleženci na delavnici zgradili zvočila s predmeti iz našega elektronskega okolja (tranzistorji, upori, kondenzatorji, čipi). Delavnica bo celostno pokrila področje ustvarjanja glasbenih  elektronskih zvočil, udeleženci pa se bodo preko eksperimentiranja s številnimi preprostimi vezji naučili kako delujejo, kako jih konstruirati in nenazadnje, kako z igranjem nanje ustvariti zvok.

Udeleženci bodo imeli priložnost zgraditi nekaj osnovnih komponent bazičnega analognega modularnega sintetizatorja, ki deluje na 9V bateriji:

  • Več hitrih-in-umazanih napetostno krmiljenih oscilatorjev (VCO) za divji in neukročeni frekvenčno-modulacijski povratni kaos
  • Napetostno krmiljen filter (VCF), podoben MS-20 sintetizatorju, za ločevanje harmonije od kaosa
  • Algoritmični sekvencer, podoben tistemu, ki se uporablja v instrumentu Benjolin Roba Hordijka, ki se lahko uporablja tudi za generiranje digitalnega šuma ali močnih 8-bitnih psevdo-naključnih melodij
  • Preprost audio mixer
  • Zvočni ojačevalec, ki omogoča nemoten prenos vašega zvočila v zunanje okolje (če se nemara, kot so to počeli naši predniki, odpravljate na lov ali na celodnevno prakso iz nabiralništva)

5-dnevni intenzivni tečaj bo razdeljen na dva dela – prvi trije dnevi bodo posvečeni učenju o elektroniki, grajenju vezij in oblikovanju funkcionalnih ohišij, drugi del pa bo usmerjen v zvočno improvizacijo z novopečenimi sinti in oblikovanje partiture za skupinski petkov nastop v osmo/zi.

KAJ POTREBUJETE: Udeleženci naj s seboj prinesejo dve 9V bateriji, (rabljen) zvočnik (boombox, hifi, radio, budilka …) in dovolj veliko leseno škatlo (za zvočnik in vezje) s stranicami, ki niso debelejše od 5mm.

O mentorju

Derek Holzer je ameriški avdiovizualni umetnik in izdelovalec zvočil, ki deluje na relaciji Helsinki – Berlin. Njegovo aktualna zanimanja so DIY analogna elektronika, izdelovanje AV orodij, odnos med zvokom in prostorom, medijska arheologija in participatorne umetniške prakse. Od leta 2002 nastopa, vodi delavnice in ustvarja kompozicije za nenavadne in edinstvene instrumente ter instalacije po Evropi, Severni in Južni Ameriki ter Novi Zelandiji.

Derek Holzer

Prijava

VSA MESTA NA DELAVNICI SO ZASEDENA! Pogoj za udeležbo na delavnici je pripravljenost na sodelovanje pri zaključnem nastopu. Kotizacija za delavnico znaša 35 € in mora biti poravnana pred začetkom delavnice (več info ob prijavi). Kotizacija krije stroške materialov, končni izdelek ostane v vaši lasti. Delavnica bo potekala v angleščini. Število udeležencev je omejeno, prijave s kratkim motivacijskim pismom (max 3 stavki), zakaj se želite delavnice udeležiti, zbiramo na delavnice@projekt-atol.si.

Produkcija

Zavod Projekt Atol, s podporo Ministrstva za kulturo, Ministrstva za javno upravo in Oddelkom za kulturo Mestne občine Ljubljana.