Tadej Droljc: Laserski grafiti

2 dni delavnice in 1 dan grafitiranja

19. – 21. november 2021 | 17.30 - 20.00 @ Kino Šiška, Ljubljana

Na delavnici se bomo naučili, kako programirati in uporabljati laserski projektor. Fokus bo na DIY pristopu, ki bazira na nadzorovanju laserja z avdio signali, ter uporabi za namene svetlobnega grafitiranja ali umetniških intervencij na prostem. Te boste lahko preizkusili tudi sami, saj bomo na javne površine projicirali vaše izdelke.

V teoretskem delu delavnice se bomo najprej seznanili z laserskimi praksami na prostem (od umetniških instalacij in aktivističnih grafitov do mappinga in premičnih zaslonov) ter različnimi (tako hardverskimi kot softverskimi) pristopi s poudarkom na brezplačnih in odprtokodnih rešitvah. Sledili bosta predstavitvi opreme za kontroliranje laserja z avdio signali in aplikacije BeamShaper, ki je bila  izdelana posebej za potrebe delavnice v programskem okolju Max. BeamShaper omogoča prikazovanje in procesiranje vektorskih grafik (tekst, logotipi ipd.) ter prostoročnih risb. Ker temelji na risanju z avdio signali, lahko vse, kar vidimo, tudi slišimo.

Praktični del bo obsegal programiranje laserja, pripravo materiala v programih BeamShaper in Inkscape ter prikaz na laserskem projektorju. V BeamShaperju bomo izdelali različne module za oblikovanje in procesiranje vizualnega materiala glede na vaše želje, končne izdelke pa v gverilski akciji s kombijem in laserji projicirali na javne površine.

O mentorju

Dr. Tadej Droljc je interdisciplinarni umetnik, ki deluje na polju elektronske glasbe, računalniško generiranih avdiovizualnih kompozicij in drugih oblik intermedijske umetnosti. Na Centre for Research in New Music na University of Huddersfield (VB) je letos zaključil doktorski študij na temo avdiovizualne kompozicije. Tam je v tem času poučeval računalniško kompozicijo. V zadnjih letih je prejel več mednarodnih nagrad in priznanj, med drugim »Edigma-Semibreve Award« »Lumen Prize Student Award«, »Lumen« shortlist, »Madatac Most Promising Video Artist« ter štipendijo »Dennis Smalley« za elektroakustično glasbo in štipendijo Ministrstva za kulturo za podiplomske študije. Svoja dela je predstavljal na festivalih po celem svetu, med drugim na znameniti Ars Electronici, L.E.V. festival, Marche du Film (Cannes Film Festival), Semibreve, Node, Sonica Glasgow, Brighton Digital festival, Madatac, Inter BEE Tokyo etc.

Tadej Droljc

Prijava

Prijave: delavnica@ljudmila.org
Rok za prijavo: 16. 11. 2021 oz. do zapolnitve mest
Kaj potrebujete: Računalnik, slušalke, program Inkscape (opensource) ter Max (free trial) Aplikacijo BeamShaper prejmete na delavnici in jo lahko prosto uporabljate tudi po koncu.
Obvezno izpolnjevanje pogoja PCT.
Delavnica je brezplačna.

Produkcija

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol.
Koproducent: Kino Šiška
Delavnico so podprli: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana & EASTN-DC.