spletna delavnica (vsa mesta so že zasedena)

28. december 2020 | 17.00-20.00 @ online

V okolju intenzivne DITOksikacije na lanskoletnem PIFcampu sta Klemens Kohlweis in Staš Vrenko na osnovi Radical Chipa Johna Richardsa (aka Dirty Electronics), zasnovala Dirty Module – algoritmični wavetable oscillator v 4HP Eurorack formatu!

Radical Chip je programirani PIC mikroprocesor, ki preko 9-ih manipulabilnih one-linerskih algoritmov prebira 5 shranjenih wavetableov, kar omogoča plejado odprtih zvočnih možnosti, uporabnih za tonalne, perkusivne, teksturalne in dronerske namene. Dirty modul Radical chip v svoje vezje integrira dobesedno in ga odzvanja v strukturi in zvočnih možnostih. Modul je možno upravljati z dvema potenciometroma za manipuliranje algoritma in gumbom za spreminjanje kombinacije algoritma in waveforma, preko treh CV vhodov in dveh potenciometrov za nižanje vhodnih CV signalov.

Vsak kit bo pospremil tudi unikatno oblikovan 3D-tiskan sprednji panel.

O mentorjih

Klemens Kohlweis je umetnik in izdelovalec orodij. Gradi zvočne instalacije, ki vključujejo različne tehnike, od doma narejenih elektronsko krmiljenih pihal do z lepilnim trakom zaščitenih zvočnikov na shekanih robotskih sesalnikih. Kot del kolektiva »anulla« nastopa na koncertih/performansih z apropriacijo vsakdanjih predmetov in v letu 2019 delal na odrskem in zvočnem oblikovanju za gledališko produkcijo »Sindikat globalne umetne inteligence«. Zaključuje študij na Akademiji lepih umetnosti Dunaj in dela kot pedagoški delavec v dunajskem Tehničnem muzeju.


Staš Vrenko je medijski umetnik, glasbenik in oblikovalec elektronskih instrumentov. Magistriral je na oddelku za kiparstvo na ALUO v Ljubljani (cum laude) in za magistrsko delo prejel študentsko Prešernovo nagrado. Njegova umetniška praksa združuje različna polja umetnosti, s poudarkom na raziskovanju zvoka, elektronskih medijev in tehnologij, kineticizma in performativnosti. V zadnjih letih se je predstavil z več samostojnimi projekti: Izdelave (P74), Plošča (Kino Šiška), Zanke v prenosu (osmo/za), Tehnike posvojitve (P74) in Veznik (MoTA). Razstavljal je tudi na več skupinskih razstavah, mdr. na mednarodnem festivalu Agora Creative (Grenoble), MFRU_25, Kiblix, mednarodnem festivalu Svetlobna Gverila, v Galeriji Vžigalica, Galeriji Škuc,v sklopu projekta Liminale na U3| 7. Trienale sodobnih umetnosti v Sloveniji (SCCA Ljubljana), in drugje.

Prijava

(VSA MESTA SO ŽE ZASEDENA)

Delavnica bo potekala na spletu, v angleščini. Prijave sprejemamo do 16. 12. 2020 (oziroma do zapolnitve mest) na delavnica@ljudmila.org. Kit (materiale) boste lahko prevzeli na osmo/zi ali prejeli po pošti. Prispevek, ki krije del materialnih stroškov, znaša 10 € (predplačilo do 17. 12. 2020).

Znanje spajkanja je obvezno. Za izdelavo Dirty Modula potrebujete spajkalnik in spajkalno žico (cin), klešče, spletno kamero in mikrofon ter dobro internetno povezavo! Možna je tudi izposoja spajkalnika in orodij. Nadaljnje informacije in napotke za predplačilo dobite ob prijavi.

Produkcija

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol, s podporo Ministrstva za kulturo in Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana.

Zahvala: John Richards (aka Dirty Electronics)