Saša Spačal: Bralnik svetlobe (spletna delavnica)

Spletna delavnica izdelovanja fizičnega vmesnika za sprožanje zvoka s svetlobo v sklopu konS modula na festivalu MFRU

11. november 2020 | 17.00

Vabljeni na spletno delavnico izdelovanja zvočnega sintetizatorja, ki svetlobo spreminja v zvok!

Udeleženci delavnice bodo izdelali preprost fizični vmesnik za sprožanje zvoka s svetlobo. Bralnik svetlobe sestavljata mehanski del, ki omogoča nadzor svetlobe s preluknjanimi diski, in elektronski del, sestavljen iz dveh integriranih vezij, ki generirata zvok glede na svetlobno jakost. 

Delavnica bo razdeljena na dva sklopa. Na uvodni predstavitvi bo mentorica predstavila elektronske elemente, njihove funkcije in možnosti uporabe Bralnika svetlobe ter udeležence vodila skozi celoten proces izdelave vmesnika. Predstavitev bo trajala približno 1h, nato sledi samostojno delo. Srečamo se ponovno čez dva dni, ko bomo reševali možne zagate in napake vaših Svetlobnih bralnikov. Vsak udeleženec bo prejeli tudi učno gradivo oziroma labbook z vsemi potrebnimi informacijami, pomoč pri izdelavi pa jim bo tudi animiran video tutorial.

Delavnica bo potekala 11. novembra ob 17.00 (uvod) in 13. novembra ob 17.00 (odpravljanje težav).

O mentorici

Saša Spačal je postmedijska umetnica, ki dela na presečišču raziskovanja živih sistemov, sodobne in zvočne umetnosti. Njeno umetniško raziskovanje se osredotoča na prepletenosti kontinuuma med kulturo in okoljem. Z razvojem tehnoloških vmesnikov in vzpostavljanjem odnosov z organskimi in mineralnimi akterji obravnava posthumano situacijo s poudarkom na biopolitikah in nekropolitikah sodobnega časa. Njena dela so bila predstavljena na številnih domačih in mednarodnih prizoriščih kot so Ars Electronica Festival (AT), Prix Cube Exhibition (FR), Transmediale Festival (DE), Athens Digital Arts Festival (GR), Perm Museum of Contemporary Art (RU), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CN), Eyebeam (US), Cynetart Festival (DE), National Art Museum of China (CN), MSUM (SI), Galerija Kapelica (SI), Device_art (HR), Art Laboratory Berlin (DE), Sonica Festival (SI), Kiblix Festival (SI), Gallery of Contemporary Art Celje (SI), Museum of Contemporary Art Vojvodina (RS), Lisboa Soa Festival (PT). Za svoja dela je prejela tudi nagrade in nominacije, med njimi za Prix Ars Electronica, Ars Electronica Starts Prize, Japan Media Art Award, Prix Cube, New Technology Art Award in New Aesthetica Prize.

Saša Spačal

Prijava

VSA MESTA NA DELAVNICI SO ZASEDENA! V luči trenutnih razmer bo delavnica potekala na spletu, ves potrebeni material in orodje bodo udeleženci prejeli na dom. Udeležba je brezplačna, zaradi lažjega poteka delavnice pa je obvezno znanje spajkanja in dobra internetna povezava! Prijave sprejemamo na delavnice@projekt-atol.si do zapolnitve mest. Delavnica je primerna tudi za otroke, seveda ob prisotnosti staršev. Vse nadaljnje informacije bodo udeleženci dobili na mail.

Produkcija

Zavod Projekt Atol, MFRU in platforma konS. Delavnica je bila razvita v okviru projekta konS. konS:: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.