Volumni: Novi Babilon

Osmo/za, Slovenska cesta 54, Ljubljana
15. – 22. junij 2022

Prostorska instalacija in virtualno okolje

Otvoritveno vodstvo z umetnico: Sreda, 15. junij ob 20:00

Razstava je na ogled od 16. – 22. Junija, 16h – 20h @ osmo/za, in po dogovoru.

Spopadajoč se z nezadostno in šibko resničnostjo se mlada protagonistka poda na potovanje po Novem Babilonu, sanjski pokrajini, ki temelji na situacionistični heterotopiji nizozemskega umetnika Constanta Niewenhuysa. Ujeta med nasprotujoče si glasove, ki razlagajo to megastrukturo, jo poskuša razumeti v smislu skupnega prostora, mita in utelešenja. 

Z uporabo digitalnih orodij za oblikovanje virtualnih svetov in prototipov se instalacija »Volumni: Novi Babilon« vrača k idejam, ki so bile podlaga Constantovega avantgardnega dela, ter jih naslovi v kontekstu metaverzumov, »worldbuilding« platform in interneta 3.0, da bi odprla premislek o (digitalni) infrastrukturi kot prostoru, ki ga je mogoče oblikovati in prilagajati. Poleg tega instalacija reinterpretira avantgardno estetiko in filozofijo 60ih in 70ih let iz feministične, migrantske in umeščene perspektive, ki v Constantovo idejo ustvarjalnih subjektov kot igralcev/državljanov vključi tudi ekosisteme in jo tako na novo premisli v odnosu do nečloveških okolij in akterjev, ki so običajno izpuščeni iz modernističnih projektov gradnje svetov in urbanističnih utopij.

Ključne besede: Gradnja sveta, magija, igrivost, znanstvenofantastični industrijski kompleks, estetika new-age, omejitve urbanizma, ponovna uporaba “igrivega, ustvarjalnega človeka – homo ludens”.

Kolofon

Jelena Viskovic, Volumni: Novi Babilon

Instalacija, 2022

Zvočno oblikovanje in kompozicija: Tamás Marquetant

Produkcija: Zavod Projekt Atol

Kuratorica: Tjaša Pogačar

Razvoj projekta sta omogočili Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.

*

Posebna zahvala: Jaka Meden in MUGADA (celostna tehnična zasnova dogodkov) ALLCOMB (LED screen oddelek).

Bio

Jelena Viskovic  je umetnica in razvijalka programske opreme. Združuje kiparstvo in metode oblikovanja iger, da bi odprla debato o kompleksnih pripovedih, ki spremljajo sodobne tehnologije. Pri svojem raziskovanju in delu se odziva na nove in arhaične tehnologije, družbene organizacijske platforme in javne prostore. Zgodovinske artefakte ali tehnologije si pogosto prisvoji, kot da bi šlo za igre, ki jih je mogoče obravnavati kot proces, interaktivni prostor z igralno mehaniko, v katero je mogoče posegati in jo modificirati. Jelena Viskovic je svoja dela razvijala in predstavljala v sodelovanju z institucijami kot so V&A, Rhizome, Transmediale in The New Institute. Trenutno živi v Združenem kraljestvu in je predavateljica oblikovanja iger na UCL oddelku za komunikacije, kulturo in medije. Leta 2021 je razstavljala tudi na 34. grafičnem bienalu v Ljubljani – ISKRA DELTA.