Spektr!

Kino Šiška, Ljubljana
10. september 2010 – 10. september 2011

Spektr! je multimedijski performans, ki izhaja iz polja taktičnih medijev. Osnovan je na konceptu, ki so ga avtorji prvič preizkusili in predstavili leta 2007 v okviru festivala Ars Electronica.

Delo je zasnovano na sistemu elektromagnetnih sprejemnikov na frekvencah od 100Hz do 14GHz, aktivnega ter pasivnega radarskega sistema in sprejemnih enot za satelitske slike, ki jih posebej za ta projekt razvijajo v Moskovskem podjetju SCANEX. Performans traja od dveh do šestih ur in temelji na popolnoma odprti dramaturgiji, ki je vezana na dogajanja v elektromagnetnem spektru v času in prostoru, kjer je projekt uprizorjen. Premierno je bil projekt predstavljen na festivalu AV v Newcastlu leta 2008, kjer je bil fokusiran na enega izmed temeljnih dogodkov povezanih s temo AV festivala, “broadcast”. Povod za to tematsko usmerjenost je bil konec analognega oddajanja omrežja oddajnikov britanske BBC, ki je prinesla popolnoma drugačno in bolj zaprto digitalno medijsko sliko v Veliki Britaniji. V Sloveniji se bo to začelo po načrtih dogajati nekje okrog leta 2010-2011. Naš projekt bo tem trendom sledil in v vrhunski estetski strukturi materializiral v zvok in sliko nematerialen, a še kako vpliven in določujoč spekter.

Naslov projekta je seveda povezan tudi s pojmom “spektralnega”, tako v duhovnem kot fizikalnem smislu. Avgusta leta 2008 je bil projekt predstavljen tudi na festival ISEA 2008 v Singapurju, kjer je projekt doživel svoj vrhunec, saj je morska ožina Melake ena izmed najbolj gostih pomorskih prometnih poti na svetu, preko katere potuje več kot tretjina svetovnih energentov in večina blaga, ki se izmenjuje med Evropo, Afriko ter Azijo, še posebej Kitajsko. Projekt je bil v različnih postavitvah predstavljen na kar precej koncih sveta, (Ars Electronica, Tesla Berlin, Isea Singapore, AV Festival Newcastle) in zdaj pa se bo premierno končno predstavil tudi domači publiki.

Kolofon

Avtorska ekipa: DelRay (Matthew Biederman), MX (Marko Peljhan), nullo (Aljoša Abrahamsberg) in Springer (Brian Springer).
Posebni gostje: Monoton (Konrad Becker) in Ozvezdje TELSTARJA.
Produkcija: Zavod Projekt Atol in Kino Šiška.
V sodelovanju z: rx:tx in C-TASC Montreal (Matthew Biederman).

Bio