Serata artistica giovanile

Cankarjev dom, Ljubljana
07. maj 2008 – 15. maj 2012

Premiera: 7. maj 2008 ob 20.30
Ponovitev: 15. maj 2008 ob 20.30

Izhodišče predstave koreografinje Maje Delak Serata artistica giovanile predstavljajo ekspresionistične klavirske kompozicije, polne fragmentov in kompleksne dinamike, slovenskega skladatelja Marija Kogoja z naslovom Bagatele. Poleg Kogoja se predstava navezuje na avantgardista Ferda Delaka in njegov projekt Serata artistica giovanile, ki ga je Delak razumel kot »koreografično skico o odrskem življenju«. Ustvarjalci skozi prizmo sedmih dinamičnih pokrajin raziskujejo načine artikulacije telesnosti, ki je zaznamovana z madežem/hrupom socialnih in političnih tem sodobnosti in s tem vzpostavljajo dinamično človeško figuro, ki neumorno deluje in komunicira s svojim okoljem. Skupaj z v živo izvajano glasbo Marija Kogoja v dialogu s sodobno modulirano zvočnostjo in vizualnimi pokrajinami predstava kreira žive slike, kjer avantgardistične ideje prebadajo sodobno telo, ter manifestira izjave o aktualnem trenutku.

Glavni igralec Serate artistice giovanile je telo – živa figura, zavezana dejavnosti in komunikaciji. Telo, zaznamovano s hrupom, ki nastane, kadar se komunikacijski kanali prekinejo, namesto trenutno pretrganih signalov ali motenj pa v sistem vstopijo korekcije in z njimi posledično reformiranje gladke, celovite materije. Ta hrup telesa priča o motnjah, ki so bolj ali manj problematične, enkrat boleče, drugič vznemirljive, a vedno celovite v prepletanju telesne, racionalne in emocionalne izkušnje v konkretnem prostorčasu.

Kompleksnost telesa in njegova sposobnost proizvajanja inteligibilnih jezikov je v Serati artistici giovanile zavezana nekaterim temeljnim principom: konceptu pokrajine, zgodovinski avantgardi (formalno) in refleksiji sodobnosti (vsebinsko). Predstava je pred gledalca položena v strukturi sedmih dinamičnih pokrajin, ki vzpostavljajo različne artikulacije s hrupom zaznamovane telesnosti.

Pokrajine so široke strukture z več nivoji. Na vsebinskem nivoju vključujejo čustva, telesnost in naplasteno zgodovinskost. Formalno jih tvorijo dejavnost človeške figure v individualnem izrazu desetih performerjev, njihovi prisotnosti in gibanju, ki je presejana v aktivno, prvinsko, erotično in govoreče telo; materialnost vizualne komponente, manifestirane v elementih narave; volumen zvoka, ki se giblje od modulirane sintetike, prek živo izvajanih Kogojevih klavirskih Bagatel do govorice.

Metastrukturo predstave predstavljajo kratke ekspresionistične klavirske kompozicije Bagatele (1932) slovenskega skladatelja Marija Kogoja (1892–1956), polne fragmentov in kompleksne dinamike. Vsaka kompozicija tvori specifični univerzum, skupaj pa izrišejo atmosfero psihodinamike, ki korespondira s skladateljevo refleksijo sveta. Fragmentirana kompleksna dinamika skladb, ki skupaj manifestirajo heterogeni univerzum, je tako formalni kot tudi vsebinski vidik, ki smo ga zasledovali pri ustvarjanju.

Drugi del metastrukture predstavlja sedemdelni futuristični večer Serata artistica giovanile, ki ga je leta 1926 na povabilo Sofronija Pocarinija (organizatorja goriškega kulturnega življenja) v Gorici priredil režiser Ferdo Delak (1905–1968), potem ko je leta 1925 v Ljubljani s podobnim konceptom naletel na večinoma negativen odziv. Sedemdelna struktura predstave je citatno prenesena struktura večera, pri čemer se vsebinsko iz »koreografične skice o odrskem življenju«, kot je svoj večer označil Delak, nadgrajuje v manifestacijo doživljanja sodobnosti.

Izbira Kogoja in Delaka kot osrednjih inspirativnih jeder ni naključna, pač pa v širšem smislu sodobno predstavo povezuje z umetniško in intelektualno tradicijo našega prostora in umetnika vnovič afirmira in rekontekstualizira skozi prizmo sodobnosti.

Serata artistica giovanile uprizarja emocionalni učinek sistemskega nasilja, ki obvladuje sodobno družbo. Sistemsko nasilje deluje nevidno, neopazno skozi različne, pogosto posredno nasilne družbene rituale, ki jih dnevno prakticiramo, živimo in se jih pogosto niti ne zavedamo. Skozi te rituale se danes vzpostavljajo ideološki mehanizmi, ki obvladujejo družbeni sistem in zaznamujejo naša življenja. Teh ritualov še opazimo ne in tako spregledamo, kako ideološki mehanizmi utemeljujejo družbeno prakso.

Besedilo: Katja Praznik

Kolofon

Koreografija in režija: Maja Delak
Koncept: Maja Delak, Marko Peljhan in Katja Praznik
Ustvarjalci in izvajalci: Matija Ferlin, Matej Kejžar, Jurij Konjar, Katja Kosi, Barbara Krajnc, Jelena Rusjan, Vlasta Veselko, Urška Vohar, Nataša Živković in Maja Delak
Uporabljena besedila: Oscar Wilde Saloma (odlomki), Ivan Mrak Obločnica, ki se rojeva (odlomki), Srečko Kosovel Integrali (odlomki), Jelena Rusjan Moja država je država agresor, Jurij Konjar Kronologija amnezije
Dramaturgija: Katja Praznik
Glasba: Luka Prinčič
Uporabljena glasba: Marij Kogoj: Bagatele št. 5, 11, 12, 15, 16; Andantino Cantabile iz zbirke Piano in mladinska pesem Ko smo spali v tihi noči
Pianist: Marjan Peternel
Vizualni dizajn in oblikovanje luči: Marko Peljhan
Projektiranje: Nejc Trošt
Izdelava scenografije: Aljoša Lozej, Paleta d.o.o.
Motion tracking: Immediate team (Praga, Köln)
Tehnična izvedba predstave: tehnična ekipa Cankarjevega doma
Kostumi: Nadja Bedjanič
Oblikovanje: Špela Drašlar
Prevod: Barbara Hribar
Lektura: Melita Silič
Tehnična koordinacija: Janko Oven
Fotografija: Nada Žgank / Memento
Video: Tone Stojko
Koordinacija pisarne: Nina Janež
Izvršna producentka: Sabina Potočki

Produkcija: Emanat
Koprodukcija: Cankarjev dom Ljubljana in Zavod Projekt Atol
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS; Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo; Kulturni program EU – projekt IMMEDIATE
Sponzor: Mercator
Medijski pokrovitelji: Mladina, Radio Študent, Vest.si, Metelkova.org
S pomočjo: Dijaški dom Tabor, Ga-tering