Seeker [LJ4]

Moderna galerija, Ljubljana
06. november 2013 – 23. januar 2014

Postavitev Seeker [LJ4je umetnik in biolog Angelo Vermeulen zgradil s pomočjo skupnosti, ki jo tvorijo tako tuji udeleženci, predvsem pa domači umetniki, oblikovalci, bodočniki, hekerji in ekologi.

Seeker je mednarodni niz skulpturnih postavitev o vprašanju habitata vesoljskih ladij. Te se z vsako postavitvijo spreminjajo in s pomočjo udeležene skupnosti pomembno predrugačijo. V svojem bistvu je Seeker skupnostni umetniški projekt, k oblikovanju in grajenju katerega so vabljeni vsi, ki bi ga želeli so‐oblikovati, ter na ta način razmišljati o človeškem bivanju in preživetju v vesolju, ter skupaj z ostalimi predlagati ali odkrivati rešitve za tovrstno življenje.

Namesto osredotočenja na različne funkcije, povezane z življenjsko podporo, delo in prosti čas kot ločene enote, Seeker skupnost soustvarja integriran in zaprt sistem, ki podpira hibridizacijo in spodbuja trajnost. To se doseže z radikalnim medsebojnim povezovanjem tehnologije, ekologije in ljudi, kjer se istočasno izkoristijo lokalne posebnosti in tradicije.

V Ljubljani se projekt Seeker [LJ4] odvija vse od novembra 2013, javnosti pa bo na ogled prvič predstavljen v petek 13. decembra 2013 ob 20h v prostorih Moderne galerije v Ljubljani. Na ogled bo predvidoma do 23. januarja 2014.

Kolofon

SEEKER [LJ4], 2014/15

Produkcija: Zavod Projekt Atol, v sodelovanju z Moderno galerijo.

Programi Zavoda Projekt Atol nastajajo ob podpori Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Ljubljana. Hvaležni smo tudi Javnemu podjetju Snaga ter Jaši in združbi projekta Lovest za to, da so nam prijazno odstopili nerabljene materiale, ki smo jih ponovno uporabili pri gradnji projekta Seeker [LJ4].

Bio

Angelo Vermeulen je umetnik, znanstvenik, filmar, biolog, raziskovalec vesolja, družbeni delavec, pisec. Sodeluje z MELiSSA‐o, divizijo Evropske vesoljske agencije (ESA) za podporo življenjskim funkcijam, je tudi član Ekipe ESA za umetniško‐znanstvene teme in je bil letos vodja tri‐mesečne misije programa HI‐SEAS Mars 2013, ki je nastal v sodelovanju z NASA‐o, v kateri so raziskovali prehranjevanje v sklopu dolgotrajnega bivanja v vesolju. Leta 2010 je bil eden od TED Fellows, za leto 2013 je imenovan kot TED Senior Fellow. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj, njegova dela pa so bila razstavljena v ZDA, po Evropi in jugo‐vzhodni Aziji ter na Novi Zelandiji.

Angelo Vermeulen