🔥 KRES 🔥

osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana
20. junij – 04. julij 2024

Razstava
💥 Tleče iskre slovenske digitalne umetnosti 💥

Otvoritev: 20. junij 2024 ob 19.00
Razstava bo na ogled: 21. junij–4. julij 2024 | 15.00–19.00
Sobota in nedelja zaprto!

Zakjučni dogodek:
Kres: Zenit

Zatvoritveni ritual
4. 7. 2024, 18:00 @osmo/za

Na najdaljši dan v letu, na dan poletnega solsticija, 20. junija, se nam pridružite na kresovanju v osmo/zi, kjer se bomo ob 19.00 zbrali ob ognju in priklicali skrite vizije slovenske uveljavljajoče se digitalne umetnosti.

Prižiganje kresov na dan poletnega solsticija je bilo v poganski tradiciji simbolično povezano s čaščenjem Sonca, naši predniki pa so verjeli v čudežne in mistične moči ognja, ki naj bi razsvetljeval, povezoval in prebujal novo življenje. Kres tokrat postavljamo z namenom, da bi obudili in iz podzemlja izvabili skrite vizije slovenske uveljavljajoče se digitalne umetnosti ter ob ognjišču zbrali skupino njenih privržencev, ki so neločljivo povezani z internetom in virtualnimi svetovi. Ob ognju se bodo tako iz temnih senc začeli prikazovati obrisi umetniških praks, ki jih zaznamuje spekulativnost, imerzivnost, raziskovanje novih estetik ter eksperimentalen pristop h grajenju novih narativ in okolij. Plameni kresa bodo prižigali tleče iskre mlajših slovenskih digitalnih umetnikov in osvetlili njihov svojevrsten odnos do digitalnosti in sveta.

Več o projektu KRES

Kolofon

Umetnice_ki: Celeste Sanja, Beti Frim, Jaka Juhant, Vid Koprivšek, Farah Sara Kurnik, Matej Mihevc, Edina Muftić, Neo Nor, Uno.Tisto, Niko Zelenik

Kuratorke_ji:
Sara Bezovšek, Lara Mejač, Dorijan Šiško
Koprodukcija: Zavod Projekt Atol
Zahvala: Zavod Pina, Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, MC Velenje
Tehnična pomoč: Matic Gselman, Oskar Kandare, Valter Udovičić, Marko Damiš

Projekt je nastal s podporo Ministrstva za Kulturo in Mestne občine Ljubljana – Oddelek za kulturo.