Kakofonija Kakovizija

osmo/za, Ljubljana
17. – 18. april 2019

Dva javna dogodka: otvoritveni (apolinični) 17. aprila ob 20.00 in zatvoritveni (dionizični) 18. aprila 2019 ob 20.00.

Projekt v skupnem prostoru osmega nadstropja stolpnice Avtotehna na Bavarcu bo implozija siceršnjih dimenzij prostora Cirkulacije2. Pretiravanje do meja nasičenosti. Glavno polje nasičenja bo potekalo s svetlobnimi viri, pri tem pa bomo uporabili različne enostavne in kompleksne premične mehanizme, ki proizvajajo podobe na način senc (senčno gledališče), presevanja, skenanja, utripanja. Zvok bomo jemali s svetlobnimi senzorji na osenčenih površinah in ga ustrezno neposredno obdelovali, kar pomeni, da imamo opravka s sklopljenim (kibernetskim) sistemom.

Želja je destabilizirati točko opazovališča (oko opazovalca/ obiskovalca) in prenos na prav tak fizični občutek. Prostor utripa / diha, gor je dol in levo je desno, vrtenje gre v vse smeri – antigravitacijski eksperiment? Premikanje po prostoru je seveda zaželeno – udeleženci/ obiskovalci so del presevanega prostora.

Gori je doli, doli je gori, levo je desno, desno je levo, znotraj je zunaj, zunaj je znotraj… so enačbe, ki so v človeški govorici popolna nasprotja – protislovja. Morda kažejo na sodobne nedefiniranosti – vseenosti, hibridne realnosti. Nekdanje trdne konstelacije, ki so govorile resnice, so zgorele same v sebi – energetsko in interpretativno implodirale. Išče se novih trdnosti. Dotlej vlada breztežnosti prostor – prostor brez teže, vsebine brez teže – v svojih skrajno relativiziranih in omejenih koordinatah veljavnosti.

In vendar je morda ravno tako poljuben prostor živ prostor – osvobojen bremen ideologij in enoznačnosti. Mračen temen gozd, kjer so že sence čudno nevarne.

Kolofon

Cirkulacija 2: Kakofonija Kakovizija, 2019
prostorska postavitev

Sodelujoči kvartet: Alessandro Di Giampietro, Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek in Borut Savski.
Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol.

Projekt sta podprla Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS.

 

Bio

Stefan Doepner je študiral na likovni akademiji v Bremnu (1991/1996). Med drugim je soustanovitelj f18institute(1996), KUD Obrat (2006, Ljubljana) in Cirkulacije2 (2007, Ljubljana). S f18institute sodeloval pri izdelavi Stelarcovih Exoskeleton, Motion Prosthesis in Walking Head Robot, 1998 – 2014; glasbena spremljava za Črna magija Bela tehnika, projekt V. Repnika, I. Štromajerja, R. Klančnika, EPK, Velenje; JedinicaJedan/UniteOne, elektromagnetni orkester, festival Speculum Artium 2013, DDT Trbovlje; 2014 Jedinica_Jedan vol.2, in 300.000 V.K. Instalacija, skupinska razstava Kozmos, Mestna galerija, Ljubljana. Leta 2014 je bil gostujoči predavatelj na Umetniški akademiji v Karlsruheju, leta 2015 pa na visoki šoli Joanneum v Grazu. Leta 2015 je imel samostojno razstavo v okviru festivala Palinsesti v San Vitu, Italija. In seveda vsi projekti Cirkulacije2.

Alessandro Di Giampietro se pri svojem umetniškem delovanju ukvarja s fotografijo, video inštalacijami in performansi, pri čemer ruši konvencionalne pripovedne oblike ter zidove med realnostjo in fikcijo. Vsa svoja dela realizira z amatersko opremo oz. povsem vsakdanjimi napravami, kot so npr. pametnimi telefoni. V letu 2018 je v sodelovanju s Cirkulacijo2 na Špici v Ljubljani dva tedna gostoval s kontejnerjem umetniških artefaktov Zadeve | Cose; delom projekta Karkoli mislite da sem, prav tisto nisem | Whatever you think I am that is what I’m not (Cirkulacija2, 2017).

Boštjan Leskovšek, zvočni umetnik in poet, navdušenec nad tehnologijo, znanostjo, filozofijo in sodobno umetnostjo kar združuje = druži v iniciativi Cirkulacija2. Soustanovitelj gibanja POPOPO (POezija PO POšti). Med drugim je sodeloval na Vmesnih prostorih/Intermediate Spaces 2006/07 v galeriji ESC Graz in Galeriji Kapelica, pri Projektu NanoŠmano; ustvarjanje z znanstveniki in umetniki v produkciji galerije Kapelica (2010-12) ter skupinsko in kot avtor pri vseh projektih Cirkulacije2. Izdane plošče pri Trivia Records: Narava potrpežljivosti 2007, Puščava realnega 2008,VesOlje 2003/10, Cirkulacija2 in Bogdana Herman 2009, Vmesni Prostori 2009, XL Experiment, Ves Olje https://www.3via.org/records/, Površina Dogodka 2010.

Borut Savski je umetnik, skladatelj in producent kulturno-umetniških dogodkov. Njegovo tehnično polje je elektronika, mehatronika in programiranje. Od leta 1999 gradi različne naprave in stroje – dinamične skulpture. Pri vseh zasnovah in organizacijah dogodkov Cirkulacije2 je Borut Savski eden od dveh glavnih snovalcev in organizatorjev ter tudi redno nastopajoči. Z Bogdano Herman je med 2010-2013 ter 2016-2017 zasnoval dva dela projekta Novokomponirane slovenske ljudske. V 2015 je bil del ekipe, ki je nastopila na mednarodnem radijskem umetniškem dogodku Art’s Birthday Party, ki je potekal v evropski mreži radijskih postaj (EBU), konec decembra 2015 pa v okviru dogodkov Beli šum, v organizaciji Zavoda Uho:oko v Centralni postaji v Mariboru drugo varianto performansa Tako umira pravični.

Cirkulacija 2