Izgubljeni raj

Moderna galerija, Ljubljana
06. oktober 2011

V četrtek, 6. oktobra 2011, ob 20. uri bo v prostorih Moderne galerije potekala predstavitev projekta Izgubljeni raj.

Izgubljeni raj Žige Kariža v sodelovanju z Vasjo Cenčičem je izdal Zavod Projekt Atol. Knjiga je nastala kot novo poglavje projekta Izgubljeni raj (odprta koda) iz leta 2008. Je delo umetnika Žige Kariža, a je podobno kot pred leti njegova serija slik Politika slike nastala v sodelovanju z Vasjo Cenčičem, oblikovalcem, ki vseskozi deluje na meji med oblikovanjem in likovno umetnostjo.

Knjiga Izgubljeni raj je, kakor je značilno za vsa Kariževa dela, precej izmuzljive narave. Takšna je že po svoji formi, še preden z nje odstranimo ovitek in pokukamo za predrugačene platnice. Je knjiga in hkrati ni knjiga. Ima kolofon in CIP, a ni vpisana v bazo podatkov. Ima strani, a nima platnic. In ko folijo vendarle odstranimo – seveda če se za to odločimo, saj to (ne)knjigo vendarle lahko razumemo tudi kot objekt in jo postavimo na polico/kavno mizico/v vitrino/depo z ovitkom vred – razpade na sto trideset kosov. Z odstranjevanjem ovitka jo nekako uničimo, razgradimo, raztrgamo. A če je ne odpremo, smo prikrajšani za njeno vsebino. Košček raja izgubimo, ko oskrunimo knjižni ovitek.

Nabor fotografij, ki tvorijo knjigo, zbuja množico subjektivnih spominov gledalcev. Ker je subjektivno vzpostavljeno s kolektivnim, je osebno tu le v dejanju izbire. Intimno se v umetniškem delu ne vzpostavlja direktno, ampak je konstruirano, je vedno zgolj “pripoved o” in ne direktni “vstop v”. Poleg tega Izgubljeni raj ponuja še dodaten zaplet prav s številnimi možnostmi branj, z namensko odprtostjo. Pripovedi knjige ni mogoče natančno ubesediti in z vsakim listanjem je drugačna. Vizualnosti ne moremo prenesti v jezik. Pripovedi ne doživimo, če o njej govorimo, ampak če jo gledamo, kot to od nas zahteva.”
Petja Grafenauer

Kolofon

Žiga Kariž: Izgubljeni raj, 201o
knjiga umetnika

Produkcija: Zavod Projekt Atol
V sodelovanju z: Vasja Cenčič
Kuratorica in besedilo: Petja Grafenauer

Projekt sta podprla Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.

 

Bio

Žiga Kariž (1973) je slovenski vizualni umetnik, ki deluje na presečišču klasične vizualne umetnosti, predvsem slikarstva, konceptualne umetnosti in novih medijev. Svoja dela razstavlja po vsem svetu. Od leta 2010 deluje kot profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer je tudi diplomiral in (pri prof. Bojanu Gorencu) zaključil magistrski študij. Živi in dela v Ljubljani.

Žiga Kariž