Yangdang Phongma: Blagoslovi prihodnosti

osmo/za
20. avgust – 10. september 2023

ISkRa rezidenca za umetnike

Subash Thebe Limbu je umetnik iz staroselske skupnosti Jakthung (Limbu) z območja, ki ga danes poznamo kot vzhodni Nepal. Ukvarja se z zvokom, filmom, glasbo, performansom, slikarstvom in podcasti. Subash je magistriral iz likovne umetnosti na Central Saint Martinsu (2016), diplomiral iz likovne umetnosti na univerzi Middlesex (2011) in opravil vmesni študij likovne umetnosti na Lalit Kala Campusu v Katmanduju. V njegovih delih, ki jih navdihujejo družbenopolitična vprašanja, upor in znanstvena/spektakulativna fikcija, se nenehno pojavljajo teme migracije, podnebnih sprememb in staroselstva ali futurizma Adivasi, kot ga imenuje.

Kot del svoje rezidence je Subash Thebe Limbu razvil delavnico z naslovom “Yangdang Phongma: Blagoslovi prihodnosti”, namenjeno 16 udeležencem poletne šole ARIA. Delavnica nadaljuje ideje, s katerimi se ukvarja njegov film “Ningwasum,” ki se odvija v staroselski skupnosti Jaktung in spremlja dva časovna popotnika, Miksama in Mingsoma, ki se iz prihodnosti, kjer medplanetarne civilizacije s prevzemanjem staroselskega znanja in tehnologije uspevajo ter živijo trajnostno, vračata v sedanjost. Ningwasum, kar v jeziku jaktungpan pomeni »spomin«, raziskuje pojme časa, spomina in prostora ter načine, kako ti oblikujejo resničnost. Limbu je svoj pristop k znanstveni fantastiki teoretsko opredelil kot »futurizem Adivasi« – prostor, kjer si lahko nepalski staroselci in umetniki predstavljajo prihodnost, ki so jo ustvarili sami in ki jo poganjata njihova kultura in tradicija.

Delavnica “Yangdang Phongma” je črpala iz izkušnje časovnih medijev  in domorodnega svetovnega nazora ter raziskovala možne prihodnosti, ki bi segale onkraj generacij in prostora-časa. Yangdang Phongma je blagoslovni obred v katerem novorojenemu otroku prvič dajo ime, blagoslove in mu pokažejo luno, sonce in zvezde. Obred običajno izvajajo matriarhi. Izhajajoč iz te tradicije Jaktung ljudstva je delavnica služila kot vaja v zamišljanju prihodnosti, ki bi jo udeleženci želeli uresničiti za svoje zanamce in ki bi bila osnovana na imaginaciji, ki upošteva zemljo/pokrajino, čas in prostor, hkrati pa prekinja vezi z zahodno idejo ‘napredka’ in ‘raziskovanja’.

ISkRA rezidenca za umetnike je del projekta More-Than-Planet. Spremlja poletno šolo ARIA in deluje kot protipol ISkRA rezidence za pisce. Rezidenca gosti avtorje, ki v svoji praksi gojijo spekulativne pristop in uporabljajo ideje gradnje svetov (worldbuilding), črpajo iz različnih področij kulture (arhitekture, literarne fikcije, oblikovanja, novih medijev, likovne umetnosti, igric itd.) ter se lotevajo infrastrukturnih in ekosistemskih vprašanj planetarnega ‘reimaginiranja’ (imaginacije in inženiringa).

Kolofon

Produkcija: Zavod Projekt Atol

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.

ISkRA rezidenca je organizirana v okviru programa More-Than-Planet in sofinancirana s strani Evropske unije v okviru programa Creative Europe.

Bio

Subash Thebe Limbu je umetnik iz staroselske skupnosti Jakthung (Limbu) z območja, ki ga danes poznamo kot vzhodni Nepal. Ukvarja se z zvokom, filmom, glasbo, performansom, slikarstvom in podcasti. Subash je magistriral iz likovne umetnosti na Central Saint Martinsu (2016), diplomiral iz likovne umetnosti na univerzi Middlesex (2011) in opravil vmesni študij likovne umetnosti na Lalit Kala Campusu v Katmanduju. V njegovih delih, ki jih navdihujejo družbenopolitična vprašanja, upor in znanstvena/spekulativna fikcija, se nenehno pojavljajo teme migracije, podnebnih sprememb in staroselstva ali futurizma Adivasi, kot ga imenuje. Subash živi v mestu Newa Nation (Katmandu) in Londonu.

 

Subash Thebe Limbu