Skupnostni projekt, izmenjava znanj in spretnosti

osmo/za & Krater, Ljubljana
02. – 30. september 2022

Umetniška rezidenca z Maggie Kane: Serija delavnic

Na tretji PIFrezidenci bomo septembra gostili umetnico Maggie Kane, ki v svoji umetniško-izobraževalni praksi združuje pester nabor znanja – od programiranja in oblikovanja video iger, snovanja umetniških projektov, ki v celoti uporabljajo reciklirane materiale, ter bolj praktičnih, lesarskih in (3D) izdelovalnih praks, do iskanja finančnih sredstev in organiziranja večjih umetniških skupnosti. Projekt je usmerjen v širšo inkluzivnost (marginaliziranih) umetnikov, demistifikacijo rabe sodobnih tehnologij in prost pretok znanja, idej in veščin na relaciji umetnost-znanost-tehnologija.

Za vsebinsko izhodišče, je Maggie predlaga razvoj sistema za arkadne video igrice (Gendered Controllers – Spolno definirani vmesniki), ki kritično raziskuje kapitalistično proizvodnjo komercialnih elektronskih krmilnikov in njihov odnos do (binarnih) spolno determiniranih jezikovnih sistemov. Vendar je to le začetna ideja – vabljeni, da se nam pridružite na uvodni predstavitvi njenih preteklih projektov, kjer bomo kasneje govorili o potrebah, željah in interesih skupnosti, ter skupaj poskušali priti do ideje, ki jo bomo tekom okvirno zastavljenih delavnic razvijali.

Začetek rezidence in uvodno predavanje 2. septembra v osmo/zi ob 18.00. Delavnice pa si bodo nato sledile čez cel september.

POTEK REZIDENCE
Urnik:
2. 9. 2022 @osmo/za ob 18.00 uvodno predavanje in izdelovanje badgov
3. 9. 2022 @osmo/za izdelovanje lastnega analognega arhiva

9. 9. 2022 @osmo/za kako arhivirati projekt
10. 9. 2022 @osmo/za arhiviranje in izdelovanje lastnega arhiva, beležke

23. 9. 2022 @Krater, izdelava lesene konstrukcije in sestavljanje arkadnega kabineta

30. 9. 2022 @zunaj Zaključek rezidence pogovor z umetnico in udeleženci.

ŽELIŠ SODELOVATI

Za sodelovanje ne potrebuješ nobenega predznanja, le željo po aktivnem sodelovanju, učenju in deljenju znanja!

Udeležba na delavnici je brezplačna, prijavite zbiramo na rea@projekt-atol.si. Število mest je omejeno. Delavnice bodo potekale v angleškem jeziku. Zaradi specifike delavnic, ki se bodo dogajale čez cel mesec, se lahko prijavite tudi na posamečni dan.

Več informacij: delavnice@projekt-atol.si

Kolofon

Produkcija: Zavod Projekt Atol v sodelovanju s Trajno / Krater, s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana.

PIFrezidenca poteka v sklopu projekta Rewilding Cultures, ki je sofinanciran s strani programa Evropske unije Ustvarjala Evropa

Bio

Maggie Kane je umetnica in organizatorka različnih skupnosti, ki od leta 2011 deluje na zagotavljanju decentraliziranih finančnih sredstev za druge umetnike in lokalne skupnosti. V zadnjih 10 letih je Maggie organizirala več kot 400 mrežnih in izobraževalnih dogodkov za umetnike in ustvarjalce, ki se želijo naučiti novih veščin s področja novih tehnologij in potrebujejo finančne sredstva za lastne projektov. Med leti 2011-2015 je za knjižnico Rosa F. Keller v New Orleansu razvila brezplačno serijo orodij za računalnike in digitalne fotoaparate. Potem ko se je leta 2014 preselila v Atlanto, se je hitro vključila v organizacijo izobraževalnih programov in omrežnih dogodkov za Googlove razvijalce ter postala aktivna soustvarjalka vsebin v lokalnem hekerskem prostoru Freeside Atlanta. Maggie je vodila več intenzivnih izobraževanj s področja strojnega učenja, računalništva v oblaku, osnovno obdelave lesa, varjenja, elektronskih sintetizatorjev, kvantne fizike, gobe, umetnosti živih sistemov in tudi druge teme, za katere je menila, da bi bile zanimive za tradicionalno marginalizirane ljudi na področju tehnologije. Leta 2018 je Maggie razširila svoje organizacijske vezi na podobno misleče mednarodne skupnosti in projekte, ki se zavzemajo za dostopne učne izkušnje za marginalizirane ljudi: na primer ženske, queer skupnosti in BIPOC. Razvijala je spletne in fizične izobraževalne vsebine za organizacije, kot so: Dinalab v Panami, School of Machines v Berlinu in Synthesizer Library v Pragi.