Krožna kromatografija

Krater & osmo/za (Ljubljana) & PIFcamp (Soča)
05. junij – 03. avgust 2024

PIFrezident 2024 je Julian Chollet, ustanovitelj mreže mikroBIOMIK, ki bo s širšo PIFskupnostjo delil svoje znanje o tehnikah kromatografije.

Julian bo v sklopu rezidence nadaljeval z raziskavami o tehnikah analize tal ter razvil skupnostni format delavnice o krožni kromatografiji. Delavnica bo oblikovana okoli praktičnega znanja o postopkih kromatografije, osredotočala pa se bo na vzpostavitev ponovne povezave med udeleženci in okoljem v katerem živijo.

Kromatografija je biofizična metoda za ločevanje, čiščenje in identifikacijo komponent iz kompleksnih zmesi, lahko pa služi tudi kot učinkovito orodje za analizo tal. Zaradi estetskega videza kromatogramov in subjektivnosti njihove interpretacije je ta tehnika zelo primerna za začetek vzpostavljanja odnosov – ne samo med nami ljudmi, ampak tudi z rastlinami, minerali in mikrobi, s katerimi si delimo naš habitat.

V okviru PIFrezidence je načrtovanih več eksperimentalnih 2-dnevnih delavnic v degradiranih krajinah Kraterja, kreativnega laboratorija v gradbeni jami v Ljubljani, in med PIFcampom, v neokrnjeni naravi zgornje doline Soče. Vpogledi in izkušnje iz teh delavnic bodo kolektivno reflektirani in vključeni v širši izobraževalni okvir, ki ga Julian razvija in raziksuje v okviru mreže mikroBIOMIK. Za diseminacijo znanja in spodbujanje nadaljnjega raziskovanja bo v sklopu rezidence izšla tudi izpopolnjena različica “Kratkega vodiča po krožni kromatografiji”, ki bo objavljena v angleškem in slovenskem jeziku.

Kolofon

Produkcija: Zavod Projekt Atol Institute v sodelovanju s Kolektivom Trajna/ Krater.

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana and Municipality of Ljubljana.

PIFrezidenca poteka v sklopu projekta Rewilding Cultures, ki je sofinanciran s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Bio

Dr. Julian Chollet je nomadski znanstvenik s področja molekularne biologije in član iniciative HUMUS Sapiens. HUMUS sapiens je odprta platforma za raziskovanje in preučevanje prsti, ki v ekologijo tal vnaša naredi-sam in naredi-skupaj pristope ter odprt “hekerski duh”, v okviru praktičnih raziskav pa spodbuja kritične družbene izzive in razmislek o aktualnih znanstvenih diskurzih.

Julian Chollet