Predavanje “O strojih (globokega) časa in spektralnih pokrajinah”

20. april 2021 | 19.00 @ Zoom
Erich BergerO strojih (globokega) časa in spektralnih pokrajinah – zgodbe redkih zemeljskih mineralov [Rare Earth]

Predavanje je prvi javni dogodek umetniške rezidence na daljavo, ki bo potekala do konca leta 2021 in v okviru katere Erich Berger nadaljuje z večletnim raziskovalnim projektom, v katerem se ukvarja z odnosom med radioaktivnostjo in pokrajino. Predavanje bo potekalo v angleščini.

Koncept “globokega” časa (deep time) se nanaša na pojem geološkega časa, t.i. Zemeljske zgodovine od njenih začetkov pa vse do danes. Zavedanje, da antropogeni vpliv povzroča spreminjanje zemeljskega sistema, ki vpliva tudi na “globoko” prihodnost, ni predmet zgolj znanstvenih razprav – doba antropocena in z njo močan interes za vprašanja globokega časa in geologije se vse bolj pojavlja tudi v umetniških praksah, znotraj katerih se najpogosteje obravnavajo izvori in posledice človekovega vpliva ter ugibanja o globokih prihodnostih. Globoke prihodnosti (deep futures) še ne obstajajo, so le miselno sredstvo za špekulacije znotraj verjetnostnega prostora prihodnje Zemlje. V okviru svoje umetniške prakse se Erich Berger osredotoča predvsem na raziskovanje dihotomije med človeškim zaznavanjem časa in časom v bioloških, okoljskih in geoloških procesih, katerih del smo. Ta dihotomija izhaja iz sedanjosti, kjer smo kot posamezniki izzvani spremeniti svoj način življenja in tako prispevati k prizadevanjem in ukrepom za zagotovitev prihodnosti naših zanamcev.

*
Erich Berger je umetnik, kurator in direktor Bioart Society v Helsinkih, ki deluje v polju med vizualno umetnostjo in znanostjo. V svojem delu je raziskoval materialnost informacij ter informacije in tehnologijo kot materiala umetniške prakse. Zanimajo ga vprašanja “globokega” časa in hibridnih ekologij, zato se v svojih novejših projektih posveča geološkim procesom, radiogenim fenomenom in njihovim družbeno-političnim implikacijam. Berger je instalacije, performanse in vmesnike razstavljal po vsem svetu ter za svoje delo prejel nagrade uveljavljenih institucij kot so Prix Ars Electronica (AT), ZKM (DE), Vida Telefonica (ES), Files Prix (BR) in Arts at CERN (CH). Njegova organizacija Bioart Society je leta 2017 prejela Finnish State Prize za multidisciplinarno umetnost.
Spletna stran umetnika: https://randomseed.org

*
Produkcija: Zavod Projekt Atol s podporo Mestne občine Ljubljana – Oddelka za kulturo. Predavanje se bo odvilo v sklopu umetniške rezidence, ki je del projekta GREEN Revisited, ki je sofinanciran s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.