Andy Gracie – predstavitev projekta in pogovor

Andy Gracie, predstavitev projekta in pogovor

10. februar 2022, 19:00

@ Xcenter, Nova Gorica

FB dogodek

Predstavitev se bo osredotočila na projekt Catastrophe Jangled Hideously Out Of Process, katerega naslov in vsebina sta delo umetne inteligence.

Projekt sestavljajo podobe, ki so jih proizvedli algoritmi strojnega učenja, trenirani na stotinah post-katastrofičnih prizorov – cunamijev, hurikanov, potresov, zemeljskih plazov, letalskih nesreč, požarov in vojn. Zasičenost medijev s takšnimi podobami je povzročila določeno desenzibilizacijo, hkrati pa spodbuja uživanje v estetiki katastrof. Projekt se ukvarja z vprašanjem kako bi lahko to potrebo zadovoljili na »etičen« način. Ali estetiko lahko ločimo od človeškosti? 

Projekt Catastrophe Jangled Hideously Out Of Process sovpada s serijo z naslovom The Haunting Series, ki izraža in prikazuje prisotnost eksistencialnih groženj. 

Predstavitvi bo sledil pogovor z Andyjem Gracijem, ki bo naslovil avtorjev širši raziskovalni interes in prakso na presečišču umetnosti in znanosti. V svojih projektih Gracie raziskuje, kako si kot ljudje predstavljamo, simuliramo in naseljujemo scenarije, ki preizkušajo naše razumevanje in naše zamišljanje prihodnosti. Te ideje v zadnjem času razvija v delih, ki se ukvarjajo s psihologijo, kulturo in estetiko katastrofe ter nestalnostjo človeštva v kozmičnem merilu. Več o umetniku: https://www.hostprods.net/

Pogovor z umetnikom, ki bo potekal v angleškem jeziku bo moderirala Tjaša Pogačar (Zavod Projekt Atol).

Za udeležbo velja PCT pogoj. 


Produkcija razstave v Xcentru (Nova gorica, SI) je del projekta konS.