Matthew Biederman: Zaznavanje spektra

Prosto-vezje & Changing Weathers: Delavnica raziskovanja radijskega spektra

24. februar 2016 | 16.00 – 20.00 @ Kreativni center Poligon, Tobačna 5, Ljubljana

Transdisciplinarni umetnik in raziskovalec Matthew Biederman bo na delavnici Sensing the Spectrum (Zaznavanje spektra) z uporabo poceni radijskih vmesnikov za osebne računalnike predstavil osnove raziskovanja radijskega spektra.

Na 4-urni delavnici bodo predstavljene osnove prisluškovanja elektromagnetnemu spektrumu s pomočjo softverskega radija (ang. Software Defined Radio ali krajše kar SDR). Udeleženci se bodo seznanili z zgodovino SDR, teorijo radijskih frekvenc in se seveda lotili neposredne uporabe USB radijskih modulov, ki temeljijo na R820T02 tunerjih ter preko njih poslušali raznotere oblike in modulacije signalov ter razvozlali nekaj radijskega žargona.

Prejšnje izkušnje dela z radiem niso potrebne, zaželena je le želja po raziskovanju in razumevanju nevidne arhitekture radijskega spektra. Udeležbo priporočamo predvsem glasbenim in zvočnim umetnikom.

O mentorju

Matthew Biederman je v Kanadi živeč ameriški umetnik, katerega interesi prečijo več medijev in miljejev, sistemov in skupnosti. Ustvarja performanse, video dela in instalacije, ki uporabljajo svetlobo, prostor in zvok ter se dotikajo značilnosti naše zaznave, kot je posredovana prek digitalnih tehnologij. Z Markom Peljhanom je glavni avtor Arctic Perspective Initiative, ki se posveča povezovanju tradicionalnih znanj in novih tehnologij z namenom vzpostavitve večje avtonomnosti cirkumpolarnih območij. Svoja dela je predstavljal na Lyon Bienniale, Istanbul Design Bienniale, The Tokyo Museum of Photography, ELEKTRA, Ars Electronica, CTM, Montreal Bienniale in mnogih drugih. Pierce Warnecke je ameriški zvočni in video umetnik, ki je dolgo živel v Franciji, nato v Berlinu in od nedavnega v Španiji. Sodeloval je s Frankom Bretschneiderjem (vizualije za njegovo delo “Sinn+Form” za založbo raster-noton). Je so-kustos festivala in založbe Emitter Micro. Svoja dela je predstavljal na KW Institut, LEAP, Harvestworks, Luggage Store Gallery, Berklee, CalArts, pa tudi na festivalih kot so Bienale Zero1, MADEiRADiG, Transmediale, Bozart/BEAF, Boston Cyberarts, Visionsonic, Pixelache, Vidéoformes, SXSW Interactive, CMT in drugi. Njegova glasba je izšla pri založbah Khalija, Staaltape, Gaffer, Attenuation Circuit in Grünrekorder.

 

Matthew Biederman

Prijava

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku, predhodno znanje ni potrebno. Prijave zbiramo na delavnica@ljudmila.org do zapolnitve mest!
Prispevek, ki ga udeleženci poravnajo pred začetkom delavnice, znaša 5€ oziroma 25 EUR z RTL-USB donglom (priporočamo! – lahko se odločite tudi naknadno). S seboj prinesite lastne slušalke in laptop, ki poganja bodisi Windows 7/8/10 ali kakšno od GNU/Linux distribucij (Fedora, Debian, Ubuntu).
Vsak udeleženec bo imel v uporabi lasten RTL-SDR USB dongle s teleskopsko anteno – kdor bi želel z raziskovanjem nadaljevati tudi doma, lahko modul odkupi po pičlih dodatnih 20 EUR. Skupna cena predstavlja izključno stroške materiala.

Produkcija

Produkcija: Zavod Projekt Atol, KC Tobačna 001, Ljudmila Lab in KC Poligon.
Delavnica je del projekta Changing Weathers.

Izvedbo delavnice podpirajo Evropska komisija, Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.