Ida Hiršenfelder: Uvod v simulator modularne sinteze (VCV Rack)

Vadnica je priprava za redna mesečna srečanja Voltaže cvrčijo veselo, ki bodo potekala čez celo leto.

30. december 2022 | 18.00 @ splet

VCV Rack simulator je odlično programsko orodje za vse, ki bi se radi spoznali z modularno sintezo, pa ne vedo, kje bi začeli ali pa imajo omejena finančna sredstva.

Za zadnje Modul@rnice v letošnji sezoni je Ida Hiršenfelder pripravila video tutorial, ki omogoča lažji začetek na poti raziskovanja modularne sinteze s pomočjo programske opreme VCV Rack. Poleg tega, pa video služi kot uvod v mesečna srečanja Voltaže cvrčijo veselo, ki se začenjajo z novo sezono! Video z navodili in napotki omogoča enostaven uvod v to sicer precej obsežno programsko orodje. Za nemoteno raziskovane zvočnih, glasbenih struktur rabite dovolj zmogljiv računalnik z minimalno procesorsko močjo 2,7 GHz in minimalnim pomnilnikom 8GB rama. Vabljeni k ogledu spodaj!

Vsem, ki se bodo udeležili mesečnih srečanj lahko služi za osvežitev znanja, tistim, ki se bodo prvič podajali v raziskovanje programske opreme pa priporočamo ogled! Tutorial je zastavljen namreč tako, da se  po ogledu, lahko vsak pridruži seansam Voltaže cvrčijo veselo.

Srečanja z Ido bodo sledila mesečno in bodo potekala v slovenskem jeziku. Za udeležbo ne rabite predznanja o modularni sintezi, nujen pa bo ogled videa za tiste, ki se z VCV Rack programsko opremo še niste srečali.

Spodaj nekaj uporabnih povezav:

Povezave na simulator in knjižnico modulov:
https://vcvrack.com/
https://library.vcvrack.com/
https://library.vcvrack.com/VCV-Recorder/Recorder

Slovar terminov iz modularne sinteze:
https://learningmodular.com/glossary/

Frekvence in glasbene note:
https://pages.mtu.edu/~suits/notefreqs.html

O mentorici

beepblip (Ida Hiršenfelder) je zvočna umetnica in arhivistka. Komponira potopitvene psihogeografske zvočne krajine z uporabo analogne elektronike, naredi-sama modularnih sintetizatorjev zvoka, terenskih posnetkov in računalniške manipulacije. Zanima jo bioakustika, eksperimantalna glasba in zvočno prostorjenje. Bila je članica zvočnega kolektiva Theremidi Orchestra (2011–2015), trenutno pa je članica skupine Jata C, ki raziskuje bioakustiko in zvočne ekologije (2018–) in skupnosti Clockwork Voltage za modularno sintezo. Njena samostojna albuma Noise for Strings, Vol. 1 (2019) in Noise for Strings, Vol. 2 (2020) sta izšla pri založbi Kamizdat. Študirala je sonologijo na Kraljevem konservatoriju v Haagu.

Ida Hiršenfelder

Prijava

Vabljeni k ogledu videa!

Produkcija

Zavod Projekt Atol, s podporo Ministrstva za kulturo in Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana.