Serija delavnic s poudarkom na raziskovanju zvočnih umetnosti in tehnologije, za srednješolce in študente.

02. – 23. april 2024 | 16.00 – 19.00 @ Četrtni mladinski center Šiška, Tugomerjeva 2, 1107 Ljubljana

Te zanima kako deluje zvočnik? Kako lahko poslušaš elektromagnetne valove v elektronskih napravah? Ali pa kako zveni onesnažena voda?

Vabljeni k prijavi na cikel delavnic, ki jih organiziramo v sodelovanu z javnim zavodom Mladi zmaji v Četrtnem mladinskem centru Šiška. Delavnice si bodo smiselno sledile po težavnosti. Na ta način bodo udeleženci postopoma nadgrajevali pridobljeno znanje. Na koncu bomo cikel zaključili z nastopom, v katerem bodo udeleženci uporabili naprave ter znanje, ki so ga tekom udejstvovanja na delavnicah pridobili.

POSAMEZNE DELAVNICE:

2. 4. 2024,
Tara Pattenden: TEENSYnth
Na delavnici se bomo spoznali z razvojno ploščico Teensy ter preizkusili, kako iz nje dobimo zvok. Z uporabo Teensy 3.2 in nekaterih osnovnih prevodnih komponent bomo sestavili elektronsko zvočilo z enim ali več oscilatorjev. Delavnica bo pokrila številne koristne informacije za začetnike, na primer, kako s Teensy orodjem za oblikovanje zvočnega sistema ustvariti oscilator ter pokukali v Arduino kodo in jo prilagodili tako, da bomo sintisajzerju lahko prosto dodajali potenciometre ali pa –jabolka! (Mentorira Rea Vogrinčič)

9. 4. 2024
Miha Godec: aqua_sono_forenzik

Izhodišče delavnice je umetniško raziskovalni projekt Robertine Šebjanič in Gjina Šutića, v katerem raziskujeta in ozaveščata o očem nevidnih onesnaževalcih vodnih virov. S pomočjo principa “naredi-sam“ (DIY) bomo na delavnici izdelali TDS merilnik (merilec trdote vode), ki omogoča enostavno merjenje raztopljenih soli in drugih kemijskih elementov v vodi. Merilnik bomo povezali z zvočnikom in s pomočjo zvoka poskušali razumeti, kaj pomeni čista voda in se srečali s pojmom sonifikacije v praksi.

16. 4. 2024
Ida Hiršenfelder: Tipalke za elektromagnetno polje
Na delavnici se bomo seznanili z značilnostmi elektromagnetnih in zvočnih frekvenčnih spektrov. Naučili se bomo sestaviti pripomoček, ki temelji na odprtokodnem prostem vezju za terensko snemanje. Udeleženci bodo izdelali vsak svoj elektromagnetni pripomoček Elektrosluch: detektor elektromagnetnih valov za prevajanje elektromagnetnega (EMF) spektra v zvočni spekter. Na koncu delavnice bomo tako s pomočjo pripomočka prisluhnili elektromagnetnemu valovanju v neposredni okolici.

23. 4. 2024
Saša Spačal: Bralnik svetlobe

Na delavnici bomo izdelali preprost fizični vmesnik za sprožanje zvoka s svetlobo. Bralnik svetlobe sestavljata mehanski del, ki omogoča nadzor svetlobe s preluknjanimi diski, in elektronski del, sestavljen iz dveh integriranih vezij, ki generirata zvok glede na svetlobno jakost. V sklopu delavnice se bodo udeleženci naučili spajkanja, osnov elektronike in zvoka, predstavilo se bo tudi možno zvočno uporabo sintetizatorja v odnosu do svetlobe. (Mentorici Tina Dolinšek in Rea Vogrinčič)

O mentorjih

beepblip (Ida Hiršenfelder) je zvočna umetnica in arhivistka. Komponira potopitvene psihogeografske zvočne krajine z uporabo analogne elektronike, naredi-sama modularnih sintetizatorjev zvoka, terenskih posnetkov in računalniške manipulacije. Zanima jo bioakustika, eksperimantalna glasba in zvočno prostorjenje. Bila je članica zvočnega kolektiva Theremidi Orchestra (2011–2015), trenutno pa je članica skupine Jata C, ki raziskuje bioakustiko in zvočne ekologije (2018–) in skupnosti Clockwork Voltage za modularno sintezo. Njena samostojna albuma Noise for Strings, Vol. 1 (2019) in Noise for Strings, Vol. 2 (2020) sta izšla pri založbi Kamizdat. Študirala je sonologijo na Kraljevem konservatoriju v Haagu.

Ida Hiršenfelder

Saša Spačal je postmedijska umetnica, ki dela na presečišču raziskovanja živih sistemov, sodobne in zvočne umetnosti. Njeno umetniško raziskovanje se osredotoča na prepletenosti kontinuuma med kulturo in okoljem. Z razvojem tehnoloških vmesnikov in vzpostavljanjem odnosov z organskimi in mineralnimi akterji obravnava posthumano situacijo s poudarkom na biopolitikah in nekropolitikah sodobnega časa. Njena dela so bila predstavljena na številnih domačih in mednarodnih prizoriščih kot so Ars Electronica Festival (AT), Prix Cube Exhibition (FR), Transmediale Festival (DE), Athens Digital Arts Festival (GR), Perm Museum of Contemporary Art (RU), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CN), Eyebeam (US), Cynetart Festival (DE), National Art Museum of China (CN), MSUM (SI), Galerija Kapelica (SI), Device_art (HR), Art Laboratory Berlin (DE), Sonica Festival (SI), Kiblix Festival (SI), Gallery of Contemporary Art Celje (SI), Museum of Contemporary Art Vojvodina (RS), Lisboa Soa Festival (PT). Za svoja dela je prejela tudi nagrade in nominacije, med njimi za Prix Ars Electronica, Ars Electronica Starts Prize, Japan Media Art Award, Prix Cube, New Technology Art Award in New Aesthetica Prize.

Saša Spačal

Miha Godec je umetnik, fotograf, mentor in predavatelj. V svoji ustvarjalni praksi, ki se giblje na presečišču znanosti, umetnosti in novih tehnologij, posveča veliko pozornosti razvoju novih interdisciplinarnih projektov, v okviru katerih eksperimentira s pridobivanjem in čiščenjem vode, raziskuje posledice antropogenega vpliva na vodne ekosisteme ter sonifikacijske lastnosti vode.

Miha Godec

Tara Pattenden je avstralska umetnica, ki spaja področja DIY elektronike, hrupa, performativnosti in e-tekstilnih vezij (soft circuitry), izdeluje pa tudi avtorska elektronska zvočila. Je del britanske zasedbe BodyVice, za katere ustvarja edinstvene elektronske inštrumente za njihove nastope v živo. Pod imenom Phantom Chips zadnjih 20 let nastopa in izdeluje nosljive sintetizatorje zvoka ter je del glasbenih zasedb Monster Zoku Onsomb in Kunt.

Tara Pattenden

Prijava

Za prijavo na delavnice ni potrebno predhodno znanje. Delavnica je namenjena srednješolcem in študentom. Število mest je omejeno, obvezna je prijava na cmcsiska@mladizmaji.si naj vsebuje ime in priimek udeleženca,  kontakt na katerega je dosegljiv ter informacijo o tem na katero delavnico se želi prijavit. Udeležba na delavnici je brezplačna!

 

Produkcija

Shekanke so serija umetniških delavnic za mlade v sorganizaciji Zavoda Projekt Atol in Javnega zavoda Mladi zmaji (Četrtni mladinski center Šiška) in bile razvite v okviru projekta konS, Platforme za sodobno raziskovalno umetnost.