Saša Spačal: Bralnik svetlobe

Delavnica izdelovanja fizičnega vmesnika za sprožanje zvoka s svetlobo

29. julij 2020 | 17.00 – 21.00 @ osmo/za, Ljubljana

Udeleženci delavnice bodo izdelali preprost fizični vmesnik za sprožanje zvoka s svetlobo. Bralnik svetlobe sestavljata mehanski del, ki omogoča nadzor svetlobe s preluknjanimi diski, in elektronski del sestavljen iz dveh integriranih vezij, ki generirata zvok glede na svetlobno jakost. Za delavnico je potrebno osnovno znanje spajkanja in iskrica v očeh!  Tehnološki princip, ki poganja Bralnik svetlobe, je bil uporabljen pri umetniškem delu Mycophone_unison, ki ga je mogoče videti tudi v spodnjem videu:

O mentorici

Saša Spačal je postmedijska umetnica, ki dela na presečišču raziskovanja živih sistemov, sodobne in zvočne umetnosti. Njeno umetniško raziskovanje se osredotoča na prepletenosti kontinuuma med kulturo in okoljem. Z razvojem tehnoloških vmesnikov in vzpostavljanjem odnosov z organskimi in mineralnimi akterji obravnava posthumano situacijo s poudarkom na biopolitikah in nekropolitikah sodobnega časa. Njena dela so bila predstavljena na številnih domačih in mednarodnih prizoriščih kot so National Art Museum of China (CHN), festival Ars Electronica (AT), Transmediale Festival (DE), Athens Digital Arts Festival (GR), Perm Museum of Contemporary Art (RUS), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CHN), Museum of Contemporary Art Metelkova (SI). Za svoja dela je prejela tudi nagrade in nominacije, med njimi Ars Electronica Honorary Mention in nominacijo za New Technology Art Award.

Saša Spačal

Prijava

Udeležba na delavnice je brezplačna, zelo zaželjeno je znanje spajkanja. Končni izdelek ostane v vaši lasti. Število mest omejeno, prijave sprejemamo na delavnice@projekt-atol.si do zapolnitve mest. Pri izvedbi delavnic sledimo priporočilom NIJZ. Delavnice, ki jih izvajamo v okviru projekta konS, predstavljajo serijo razburljivih in navdihujočih raziskovanj, učenja in ustvarjanj. Izvajamo jih, da bi bolje razumeli najsodobnejša dognanja v znanosti in novih tehnologijah, ki jih preko raziskovalne umetnosti premišljamo za posameznika in družbo. Projekt konS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti.

Produkcija

Zavod Projekt Atol. Delavnica je bila razvita v okviru projekta konS.

konS:: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.