Saša Spačal: Bralnik svetlobe (priročnik)

Priročnik za izdelavo zvočnega sintetizatorja, ki svetlobo spreminja v zvok!

25. december 2020

Serija delavnic za otroke Shekane urice se tokrat predstavlja v malce drugačni luči – namesto delavnice Bralnika svetlobe smo z mentorico Sašo Spačal pripravili spletni priročnik, z njegovo pomočjo pa si svetlobno zvočilo lahko izdelate kar doma (če le imate spajkalnik).

Bralnik  svetlobe je preprost fizični vmesnik za sprožanje zvoka s svetlobo, sestavljata pa ga mehanski del, ki omogoča nadzor svetlobe s preluknjanimi diski, in elektronski del, sestavljen iz dveh integriranih vezij, ki generirata zvok glede na svetlobno jakost.

Priročnik nastaja v okviru platforme konS, prilagojeno verzijo pa tokrat objavljamo v okviru serije delavnic Shekane urice. Priročnik je namenjen samostojenemu izdelovanju inštrumenta in je primeren za starostno skupino 9+, med spajkanjem pa priporočamo prisotnost odrasle osebe.

KAJ POTREBUJETE?

ORODJE:

  • spajkalnik
  • cin
  • klešče
  • klešče za snemanje izolacije
  • pumpico za odstranjevanje cina
  • tiskalnik in belo A4 nalepko (opcijsko)
  • izvijač
  • za izdelavo DIY diska: karton & škarje
  • priročnik

ELEKTRONSKE KOMPONENTE:
1 x vtičnica za 3.5mm jack (priporočamo JC-128)
1 x priključek za 9V baterijo
1 x 9V baterija
1 x čip IC40106
1 x 14 PIN podnožje za čip
3 x 1M trimer
3 x fototranzistor 5MM LL-503PT C2E-1AD
3 x BC 557 tranzistor
3 x 47K upor
3 x 10K upor
3 x 0.1μF (100nF) kondenzator
1 x žica dolžine cca 30 cm (priporočamo žico 22AWG)
1 x 100 x 160 mm stripboard plošča

DISK:
1  x disk z luknjami (premera 180mm in debeline 2mm) iz belega forexa
*če nimaš dostopa do laserskega rezalnika lahko disk izrežeš tudi iz kartona
1 x 4M vijak dolžine 3.5  – 4cm
6 x matice 4M
1 x zaprta matica za 4M vijak

NALEPKA:
Pred začetkom spajkanja lahko na ploščico prilepiš nalepko in si tako olajšaš proces spajkanja. Sliko, ki jo najdeš tudi v spodnji galeriji, preprosto natisneš na A4 nalepko (za 100% natančnost je včasih potrebno na tiskalniku nastaviti velikost 210 x 297 mm), jo obrežeš in previdno prilepiš na stran ploščice, kjer NI bakra. Bakreno stran potrebuješ za spajkanje! S
eveda pa lahko Bralnik svetlobe izdelaš tudi brez nalepke, potrebuješ le natančnost pri štetju lukenj.

 

O mentorici

Saša Spačal je postmedijska umetnica, ki dela na presečišču raziskovanja živih sistemov, sodobne in zvočne umetnosti. Njeno umetniško raziskovanje se osredotoča na prepletenosti kontinuuma med kulturo in okoljem. Z razvojem tehnoloških vmesnikov in vzpostavljanjem odnosov z organskimi in mineralnimi akterji obravnava posthumano situacijo s poudarkom na biopolitikah in nekropolitikah sodobnega časa. Njena dela so bila predstavljena na številnih domačih in mednarodnih prizoriščih kot so National Art Museum of China (CHN), festival Ars Electronica (AT), Transmediale Festival (DE), Athens Digital Arts Festival (GR), Perm Museum of Contemporary Art (RUS), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CHN), Museum of Contemporary Art Metelkova (SI). Za svoja dela je prejela tudi nagrade in nominacije, med njimi Ars Electronica Honorary Mention in nominacijo za New Technology Art Award.

Saša Spačal

Prijava

NOVOLETNA AKCIJA! Na voljo imamo omejeno število že pripravljenih kitov, ki vam jih brezplačno pošljemo po pošti – edini pogoj je, da nam pošljete sliko narejenega inštrumenta v njegovem novem okolju, ki jo lahko objavimo na naših socialnih omrežjih. Za več informacij pišite na delavnice@projekt-atol.si.

Priročnik je namenjen starostni skupini 9+, potrebno je znanje spajkanja; med spajkanjem priporočamo prisotnost odrasle osebe.

Produkcija

Zavod Projekt Atol, platforma konS in MOL. Delavnica je bila razvita v okviru projekta konS. konS:: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.