Zemljestik

LABORATORIA, Moskva, Rusija
22. junij – 10. oktober 2021

Postavitev Saše Spačal v Galeriji Vžigalica želi služiti vstopu v postantropocentrično konstelacijo povezav in odnosov z okoljem, ki omogoča, da človeško delovanje v okolju mislimo dinamično in trajnostno. Naravne spremembe so vpete v neskončno število mikro in makro povratnih zank planeta, ki jih človeštvo tudi kot samooklicana geološka sila zelo težko dojame v vsej njihovi kompleksnosti.

Zemlja je potopljena v planetarni metabolizem snovi, ki krožijo med litosfero, atmosfero, hidrosfero in biosfero. Biogeokemijsko kroženje med sferami poganjajo povratne zanke presnove mikroorganizmov, ki povezujejo vse biološke in tehnološke akterje v tok stika vsega z vsem, v intra_fluks izmenjav in odnosov. Z vdihom in izdihom človek vzpostavi intimno vez s planetom. A kaj se zgodi, ko ta postane tehnološko mediirana? Kakšna bo doza, kdo jo odmeri in kdo preživi?

Razstava Zemljestik umešča Zemljo v postčloveško sedanjost, ki vsebuje tako seme prihodnosti kot senco minljivosti. Sedanjost kot seme prihodnosti obiskovalec izkusi pri instalaciji Inspirij, kjer se nadiha zemeljske “bakterije sreče” (Mycobacterium vaccae). Ritem dihanja narekuje napihovanje balonov za oživljanje, ki naj bi človeka pomirili in mu omogočili sanje o svetli tehnokratski prihodnosti. Trenutek minevanja in poslavljanja se zgodi pri instalaciji Ekspirij, kjer obiskovalci z izdihi prenašajo svoje mikrobiome na pozunanjena pljuča. Kapljice izvlečka pokopališke ciprese (Cupressus sempervirens) združbe mikrobov vztrajno spirajo. Toda vseh človeških izločkov se ne da prečistiti, zato izgorevajo na suhi zemlji, ki jo onesnažujejo. Med skoraj preteklostjo in skoraj sedanjostjo stoji instalacija Simbiom s črno deteljo (Trifolium pratense), ki v simbiozi z bakterijo (Rhizobium) proizvaja kisik in veže dušik, kar je oboje ključno za človeško preživetje.

EARTHLINK

OSTALE POSTAVITVE

Festival Ars Electronica, 5. – 9. september 2019, PostCity, Linz, Human Limitations – Limited Humanity Exhibition
Galerija Vžigalica, Ljubljana, 6. november 2018 – 6. januar 2019 | Spremljevalni program: Intra_fluks, simpozij ob razstavi

Kolofon

Saša Spačal: Zemljestik, 2018
prostorska biotehnološka postavitev (Inspirij, Ekspirij, Simbiom)

Avtorica: Saša Spačal
Kurator:
Jani Pirnat
Svetovanje, mikrobiologija: Dr. Mirjan Švagelj
Steklovina: Pero Kolobarić in Zvonko Drobnič
Konstrukcija: Anil Podgornik, Scenart in Ambrož Modrijan
Fotografije: Miha Godec in Saša Spačal
Zahvala: Jani Pirnat, Uroš Veber in Jurij Krpan
Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane (Galerija Vžigalica) in Zavod Projekt Atol.

Razvoj projekta sta omogočili Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS.

Bio

Saša Spačal je postmedijska umetnica, ki dela na presečišču raziskovanja živih sistemov, sodobne in zvočne umetnosti. Njeno umetniško raziskovanje se osredotoča na prepletenosti kontinuuma med kulturo in okoljem. Z razvojem tehnoloških vmesnikov in vzpostavljanjem odnosov z organskimi in mineralnimi akterji obravnava posthumano situacijo s poudarkom na biopolitikah in nekropolitikah sodobnega časa. Njena dela so bila predstavljena na številnih domačih in mednarodnih prizoriščih kot so Ars Electronica Festival (AT), Prix Cube Exhibition (FR), Transmediale Festival (DE), Athens Digital Arts Festival (GR), Perm Museum of Contemporary Art (RU), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CN), Eyebeam (US), Cynetart Festival (DE), National Art Museum of China (CN), MSUM (SI), Galerija Kapelica (SI), Device_art (HR), Art Laboratory Berlin (DE), Sonica Festival (SI), Kiblix Festival (SI), Gallery of Contemporary Art Celje (SI), Museum of Contemporary Art Vojvodina (RS), Lisboa Soa Festival (PT). Za svoja dela je prejela tudi nagrade in nominacije, med njimi za Prix Ars Electronica, Ars Electronica Starts Prize, Japan Media Art Award, Prix Cube, New Technology Art Award in New Aesthetica Prize.

Saša Spačal