Termination Shock (the Ends of Everythings) & EXSOMNIUM

Ars Electronica
12. september 2020

Projekta sta bila predstavljena v obliki spletnega prenosa v sklopu konS ≡ Garden for Contemporary Investigative Art and Tactical Media na Ars Electronici 2020

Andy Gracie: Termination Shock (the Ends of Everythings) 

Termination Shock (The Ends of Everythings) je projekt v treh delih, ki temelji na vzporednih obsesijah s kozmologijo in postapokaliptičnimi scenariji. Kot odziv na aktualno katastrofično retoriko umetnik izpostavlja neizogibno prihodnost in apokalipso absolutnega konca, ki ji ne moremo uiti. S preučevanjem evolucije Sonca, gravitacijske dinamike naše galaksije in vpliva temne snovi, projekt usmerja pozornost h koncu fenomenov Vesolja, to je k “toplotni smrti”.

Več o projektu…

Danny Bazo, Marko Peljhan, Karl Yerkes: EXSOMNIUM

EXSOMNIUM je observatorij. Od leta 2013 do 2016 so Marko Peljhan, Karl Yerkes in Danny (Daniel) Bazo razvijali projekt SOMNIUM, namenjen raziskovanju in predstavitvi eksplanetarnih svetov v naši galaksiji. Delo je bilo rezultat triletne raziskovalne rezidence na inštitutu SETI. EXSOMNIUM je nadaljni razvoj projekta s komputacijskimi sredstvi. Sistem bo najprej razvit kot računalniška simulacija, ki se v realnem času odziva na potrjene lokacije najdenih eksoplanetarnih svetov. Ko se v bazi podatkov pojavijo novi planeti, ki so sposobni vzdrževati življenje, se aktivirajo algoritmi za sejanje življenja. Bioreaktor, ki je bil razvit za ta projekt, vsebuje zemljevid lokacij, na katere robotska roka zaseje ter nadalje spremlja in vzdržuje ekstremofilne organizme.

Kolofon

Andy Gracie: Termination Shock (the Ends of Everythings), 2020

Sodelavci: Carme Jordi (Institut del Ciencias del Cosmos Universidad de Barcelona – ICCUB), Xavier Luri (ICCUB), Valenti Bosch-Ramon (ICCUB)

Produkcija in podpora: Andy Gracie, Zavod Projekt Atol

 

Danny Bazo, Marko Peljhan, Karl YerkesEXSOMNIUM, 2020

Sodelavci: Jon Jenkins (NASA AMES)

Produkcija: Zavod Projekt Atol

S podporo: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo, Systemics Public Programming, Media Arts and Technology Program, UCSB, SETI institute

Bios

Marko Peljhan (1969) je leta 1994 ustanovil umetniško organizacijo Projekt Atol in bil leto pozneje eden od soustanoviteljev ljubljanskega laboratorija za nove medije Ljudmila. Enega svojih najbolj znanih projektov, Makrolab, je prvič predstavil na Dokumenti leta 1997 ter leta 2003 tudi na petdesetem Bienalu v Benetkah. Peljhanovo delo je bilo v zadnjih 25 letih predstavljeno in nagrajeno na številnih bienalih in festivalih, na razstavah ISEA in Ars Electronica ter v muzejih, kot so P.S.1 MoMA, New Museum of Contemporary Art, ICC NTT Tokyo, YCAM Yamaguchi, Van Abbemuseum Eindhoven, Asia Culture Centre Gwangju in Garage v Moskvi. Med drugim je leta 2001 prejel nagrado Prix Ars Electronica zlata nika za projekt polar, ki ga soustvarja z nemškim umetnikom Carstenom Nicolaijem. Z ameriško-kanadskim umetnikom Matthewom Biedermanom od leta 2008 vodita Iniciatitvo za arktično perspektivo (Arctic Perspective Initiative), ki se posveča globalnemu pomenu arktične geopolitične, naravne in kulturne sfere in je bila predstavljena na pregledni razstavi Kodirana utopija v Moderni galeriji leta 2011. Peljhanovo delo je posvečeno tudi raziskavam in pedagogiki na stiku med umetnostjo, tehnologijo in mediji na kalifornijski univerzi UC Santa Barbara, kjer ima naziv rednega profesorja. V Sloveniji je bil med pobudniki za ustanovitev Centra odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije in začel leta 1998 aktivno delovati v vesoljskih in aeronavtičnih raziskavah in kulturalizaciji. V radijskem spektru je znan kot S54MX.

Marko Peljhan

Danny Bazo je robotski inženir in multimedijski umetnik, ki živi v Kaliforniji in raziskuje uporabo tehnologije od Geigerjevih števcev do avtonomnih kamer. Njegove instalacije in skulpture se soočajo z našim razumevanjem percepcije in razumevanja. Svoja dela je razstavljal na številnih razstaviščih in konferencah, vključno z DRONE v Montrealskem Mois De La Photo, ACM SIGGRAPH, ACM SIGGRAPH Asia in ACM Multimedia.


Karl Yerkes je raziskovalec na področju vgrajenih računalniških sistemov, inovativnih glasbenih vmesnikov, multimedijskih sistemov in skupinskega uprizarjanja. Je doktorski študent na Oddelku za Medijske umetnosti in tehnologijo na UCSB in je izbran kot rezidenčni umetnik pri SETI v letih 2013-2015.


Andy Gracie deluje na presečišču umetnosti in znanosti in v različnih disciplinah, vključno z instalacijo, robotiko, zvokom, video in biološkimi praksami. Za njegovo umetniško prakso je značilno poglobljeno ukvarjanje s postopki, znanstvenimi metodologijami in naravo eksperimenta. Tu se “eksperiment” nanaša tako na dejanje pridobivanja znanja in informacij prek testiranja različnih scenarijev kot tudi na dejanje preizkušanja neznanih ali nepreverjenih procesov. Zanima ga, kako si kot ljudje predstavljamo, simuliramo in naseljujemo scenarije, ki preizkušajo naše razumevanje in naše zamišljanje prihodnosti. Te ideje v zadnjem času razvija v delih, ki se ukvarjajo s psihologijo, kulturo in estetiko katastrofe ter nestalnostjo človeštva v kozmičnem merilu.

Andy Gracie