polar [m]

YCAM Center, Yamaguchi, Japanska
13. november 2010 – 06. februar 2011

Projekt polarm [mirrored] ponuja nove poglede na razumevanje globalnih ekosistemov. Delo sestavljata dva zrcalna kockasta prostora (od katerih je eden dostopen in drugi ne), polje generatorjev sevanja in sistem za opazovanje sevanj. Projekt vpeljuje nove poglede na človeško eksistenco, zaznavanje  in globalne fizikalne ekosisteme skozi prizmo fenomenov sevanja. Transmedijska instalacija zaznava različne vrste sevanj in jih prevaja v zvočni in vidni spekter, ki je razumljiv omejenim čutnim sposobnostim človeka. Naše pojmovanje osnovne nedoločljivosti in nelinearna logika, ki jih doživljamo kot navidezno naključnost in šum, je omejeno z značilnostmi naših čutil. Instalacija ponuja nenavaden vpogled v kompleksnost takih naravnih struktur.

Krajina projekta polarm [mirrored] preučuje logiko šuma, prisotno v navidezno naključnih in kratkotrajnih radiacijskih pojavov. Postavitev projekta postavlja pod vprašaj relevantnost opazovalca/obiskovalca, njegove prisotnosti v prostoru in njegovega vpliva nanj preko načela nedoločljivosti.

Elektromagnetna, svetlobna in ionizirajoča sevanja (α, β in γ radiacija) so dinamični prožilci algoritmov projekta polarm [mirrored] , ki ozvočuje in vizualizira zaznave observatorija, sestavljenega iz matrice Geigerjevih števcev, meglične komore, visokofrekvenčnih radijskih sprejemnikov in generatorjev radiacije v obliki granita, ki jih proučuje inteligentni robotski sistem. Zvočno pokrajino ustvarja sklapljanje nedoločljivih radiacijskih dogodkov. Zvok nastaja v prostoru po principu otoakustike, torej tako, da nastaja neposredno v notranjem ušesu, zaradi česar ga je v samem prostoru nemogoče locirati. Procesi narave, katerih izvor je bodisi človek, bodisi kozmos, ki so sicer nedosegljivi človeški zaznavi, so tako začasno prevedeni in prilagojeni za omejeni svet zmožnosti človeških čutil.

Kolofon

Carsten Nicolai & Marko Peljhan: polarm [mirrored], 2010
instalacija

Produkcija: Yamaguchi Center for Arts and Media YCAM
Kuratorja: Yukiko Shikata & Kazunao Abe (YCAM)
Koncept, postavitev in sistem: Carsten Nicolai & Marko Peljhan
Programiranje zvoka: nibo & Carsten Nicolai
Robotski in senzorični sistem: Danny Bazo (MAT, UC Santa Barbara)
Vizualno programiranje: Wesley Smith (MAT, UC Santa Barbara)
Arhitektura in strojna oprema: Rob Feigel Office, Vorschub, Zavod Projekt Atol & C-Astral Ltd.
Produkcijska podpora: Daniel Klemm, nibo, Media Arts and Technology program UCSB & Zavod Projekt Atol
Sponzor: Shiseido

S podporo Yamaguchi City Foundation for Cultural Promotion in association with the Yamaguchi city board of education, Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in University of California Insitute for Research in the Arts – Integrative Methodologies.

Bios

Carsten Nicolai je vizualni umetnik, skladatelj in glasbenik rojen leta 1965 v Vzhodni Nemčiji. Njegove zvočne predstave, ki ponazarjajo simbolične kode, so mednarodno prepoznane tako na področju post-techna, glasbe in sodobne medijske umetnosti. Poznan je tudi pod psevdonimom in Alva Noto.

Carsten Nicolai

Marko Peljhan (1969) je leta 1994 ustanovil umetniško organizacijo Projekt Atol in bil leto pozneje eden od soustanoviteljev ljubljanskega laboratorija za nove medije Ljudmila. Enega svojih najbolj znanih projektov, Makrolab, je prvič predstavil na Dokumenti leta 1997 ter leta 2003 tudi na petdesetem Bienalu v Benetkah. Peljhanovo delo je bilo v zadnjih 25 letih predstavljeno in nagrajeno na številnih bienalih in festivalih, na razstavah ISEA in Ars Electronica ter v muzejih, kot so P.S.1 MoMA, New Museum of Contemporary Art, ICC NTT Tokyo, YCAM Yamaguchi, Van Abbemuseum Eindhoven, Asia Culture Centre Gwangju in Garage v Moskvi. Med drugim je leta 2001 prejel nagrado Prix Ars Electronica zlata nika za projekt polar, ki ga soustvarja z nemškim umetnikom Carstenom Nicolaijem. Z ameriško-kanadskim umetnikom Matthewom Biedermanom od leta 2008 vodita Iniciatitvo za arktično perspektivo (Arctic Perspective Initiative), ki se posveča globalnemu pomenu arktične geopolitične, naravne in kulturne sfere in je bila predstavljena na pregledni razstavi Kodirana utopija v Moderni galeriji leta 2011. Peljhanovo delo je posvečeno tudi raziskavam in pedagogiki na stiku med umetnostjo, tehnologijo in mediji na kalifornijski univerzi UC Santa Barbara, kjer ima naziv rednega profesorja. V Sloveniji je bil med pobudniki za ustanovitev Centra odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije in začel leta 1998 aktivno delovati v vesoljskih in aeronavtičnih raziskavah in kulturalizaciji. V radijskem spektru je znan kot S54MX.

Marko Peljhan