Most Favoured Nation

Museum der Moderne Salzburg, Avstrija
05. marec – 12. junij 2022

Odpiralni čas: Ponedeljek — nedelja | 10.00 — 16.00
Sreda | 10.00 — 20.00

Razstava Most Favoured Nation izhaja iz dveh desetletjih raziskovanja Jasmine Cibic o odnosih med kulturo in (trans)nacionalnimi identitetami ter tem, kako sta predvsem umetnost in arhitektura skozi zgodovino Evrope uporabljeni kot metodi mehke moči – kar je v kontekstu trenutne krize identitete Evrope zopet izjemnega pomena.

Za svojo prvo samostojno razstavo v tem avstrijskem muzeju bo umetnica razvila poglobljeno prostorsko arhitekturo po vzoru debatnega salona. Program bo dopolnjeval izbor njenih filmov, razstavo pa bo spremljala publikacija.

Kolofon

Jasmina Cibic:
Most Favourite Nations, 2022

Kuratorica: Marijana Schneider
Produkcija: Museum der Moderne Salzburg in Zavod Projekt Atol.
Partnerji: Botanical gardens of the University of Salzburg in Mozarteum University Salzburg.

S podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Bio

Jasmina Cibic (rojena 1979 v Ljubljani) je v Londonu delujoča umetnica na področjih performansa, instalacije in filma, ki posega po različnih dejavnostih, medijih in gledaliških taktikah, da bi redefinirala ali na novo premislila neko specifično ideološko formacijo in okvire (kot npr. umetnost in arhitekturo), ki jih ta uporablja. V svojem delu vzporeja konstrukcijo nacionalne kulture in njeno rabo za politične cilje ter pri tem obravnava brezčasnost psiholoških in mehkih mehanizmov moči, ki jih avtoritarne strukture uporabljajo pri svojem vračanju in ponovnem iznajdevanju.

Jasmina Cibic je predstavljala Slovenijo na 55. beneškem bienalu s projektom »Za naše gospodarstvo in kulturo«. V zadnjem času je imela samostojne razstave v CCA Glasgow, Phi Foundation Montreal, BALTIC Centre for Contemporary Art Gateshead, Kunstmuseen Krefeld, Aarhus 2017, Esker Foundation Calgary, Muzeju sodobne umetnosti Zagreb, Muzeju sodobne umetnosti Beograd, MGLC v Ljubljani in Muzeju Ludwig v Budimpešti ter skupinske razstave na Štajerski jeseni ‘19 v Gradcu, v MOMA v New Yorku, Monash University Museum of Art (MUMA) v Avstraliji, CCS BARD v ZDA, Umetnostnem muzeju Guangdong na Kitajskem, Muzeju Pera v Istanbulu, City Gallery Wellington, MSUM v Ljubljani, MNHA v Luksemburgu, na California College of the Arts, v Muzeju sodobne umetnosti v Lyonu, Umetnostnem muzeju v Lodžu in Museum der Moderne v Salzburgu. Filme Jasmine Cibic so predvajali v galeriji Whitechapel, CCA Montréal, na Puljskem filmskem festivalu, v HKW v Berlinu, v Louvru, na Les Rencontres internationales v Parizu, Dokfest Kassel in CPH:DOX (Mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Københavnu). Jasmina Cibic je bila nominirana za Jarman Award (2018) in je prejemnica MAC International Ulster Bank Prize, nagrade Charlottenborg Fonden (2016) in prejemnica prestižne nagrade Jarman (2021).

Nedavno monografijo Jasmine Cibic Spielraum sta izdala BALTIC in Distanz, monografijo NADA pa založba Kerber in Kunstmuseen Krefeld.

Jasmina Cibic