Monomat

MAXXI, Rim, Italija
05. maj – 12. september 2021

Monomat je model proizvodnega obrata brez nadzornega središča. Gre za prototip, ki predstavlja družbene načine produkcije. Monomat temelji na »raziskavi« delovnih praks kognitivnega prekariata, ki temeljijo na ponavljanju avtomatiziranih gibov v okviru razmerja človek-stroj.

Model temelji na »neskončnem« pomnoževanju proizvodnega obrata z vso pisarniško opremo vred (računalniško miško, tipkovnico itd.) V natančno usklajenem delovanju vseh podrejenih ravni se zrcalijo načela delovanja v sodobnih družbah ter absurdnost okolja, v katerem se reproducira komunikacijski kapitalizem. Obenem postopno samouničenje posameznih delovnih enot ponazarja stanje nenehnega tehnološkega razvoja v fordizmu in postfordizmu, ki zahteva radikalno porabo energije. Zvok mašinerije, ena od temeljnih prvin Monomata, je rezultat programiranega gibanja tehničnih protez in kovinskih struktur, v katere je vpet kognitivni prekariat. Monomat je torej model, ki razkriva družbeno-tehnološki sistem množične potrošnje kot glavni dejavnik družbene konstrukcije realnosti.

Za instalacijo sta Lenka Đorojeviž in Matej Stupica prejela osrednjo nacionalno nagrado skupine OHO, namenjeno mladim vizualnim umetnicam in umetnikom, ki jo podeljuje Center in Galerija P74.

Postavitve
MAXXI, Rim, 2021
+MSUM, Ljubljana, 2015
P74, Ljubljana 2015

 

Kolofon

Lenka Đorojević in Matej Stupica: Monomat, 2015

Elektronika in programiranje: Brane Ždralo
Tehnična izvedba: Martin Lovšin Schintr
Produkcija: Zavod Projekt Atol in Društvo Ljudmila
Koprodukcija: Igor Remeta, Strip Core

Podpora: Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana

Posebne zahvale: Uroš Veber, Ida Hiršenfelder, Bojan Stefanović, Blaž Božič, Miha Kelemina, Uroš Vovk, Polona Torkar, Tina Dolinšek, Vid Hajnšek

Bios

Lenka Đorojević je interdisciplinarna umetnica in kuratorka, ki deluje na različnih področjih sodobne umetnosti. Od leta 2018 je vpisana na doktorski študij Podiplomske šole ZRC SAZU – na modulu Transformacije moderne misli – filozofija, psihoanaliza, kultura. Diplomirala je leta 2008 na Akademiji za likovno umetnost v Trebinju v Bosni in Hercegovini, dodatno pa se je izobraževala na Mednarodni poletni akademiji v Salzburgu. Leta 2013 je magistrirala na ALUO v Ljubljani. Končala je šolo Svet umetnosti Zavoda za sodobno umetnost SCCA Ljubljana, med leti 20132015 je bila sodelavka Redakcije za kulturo in humanistične vede Radia Študent ter sourednica oddaje Art-Area. Je soustanoviteljica Društva za zvočno in vizualno umetnost OFFTIR, ki je bilo prvič predstavljeno na U3 – 7. trienalu sodobne umetnosti v Sloveniji, Prožnost. Leta 2015 je nastopila v skopu Lihtenštajnskega paviljona na Beneškem bienalu in za deli Nevromat in Monomat (z Matejem Stupico) prejela nagrado OHO. Od leta 2014 sodeluje z Društvom Ljudmila in Zavodom Projekt Atol ter je sodelovka Instituta za sodobno umetnost ISU v Črni Gori. Živi in ustvarja v Ljubljani.

 


Matej Stupica (roj. 1987) je umetnik, ki deluje na raznih področjih sodobne umetnosti in gledališča.
Leta 2014 je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer slikarstvo, diplomiral z delom Pobeg iz Alkatraza. Njegova dela so instalacije, risbe, knjige umetnika, slike, ilustracije za knjige, časopis, zvočne albume itd. Njegove postavitve so včasih interaktivne, vključujejo zvok, performativne elemente, včasih so mrtve točke na papirju. Za dela na področju ilustracije je prejel več nagrad. Od leta 2006 objavlja ilustracije v Dnevnikovem Objektivu. Od leta 2012 deluje tudi v tandemu z umetnico Lenko Đorojević. Za njuno delo Monomat sta leta 2015 prejela nagrado OHO. Od leta 2016 kot zunanji sodelavec poučuje tudi na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Matej Stupica