Katera je tvoja resnica: Točka preloma

osmo/za
05. – 17. oktober 2022

Z razstavo Katera je tvoja resnica: Točka preloma Sara Bezovšek in Dorijan Šiško nadaljujeta večletni projekt, v katerem raziskujeta ideje in poteze sodobne postinternetne družbe ter logiko video iger.

Projekt Katera je tvoja resnica (What is Your Truth – WYT) se spogleduje s posledicami drobljenja družbenega konsenza in množenja “resnic”, ki zaznamujeta družbo in politiko v času interneta, algoritemskega profiliranja in socialnih medijev, ob tem pa prevprašuje tudi praktične učinke postmodernega relativizma. V novem poglavju z naslovom Točka preloma je igralna izkušnja WYT posodobljena z elementi, ki se odzivajo na aktualne družbeno-politične situacije, prostor video igre pa se prelije v prostor razstave. Galerija in pripadajoča ji “resničnost” sta le še en (ne-priviligiran) košček ledene gore, del sveta “mnogih resnic”, v katerem vsakdo izbere/odkrije svojo. Informacijsko-ideloška pot te misije in hkrati osebnostnega testa vodi do več možnih zaključkov – različnih med seboj izključujočih se resnic – ki pa jih igralec_ka s svojimi odločitvami ne le določa in izbira ampak tudi so-oblikuje, utrjuje in širi.

Otvoritev in ogled razstave z avtorjema: Sreda, 5. oktober ob 19:30

Razstava bo na ogled vsak delavnik:
6. – 14. oktobra, 16:00–20:00
17. oktobra od 12:00–16:00

Kolofon

Sara Bezovšek in Dorijan Šiško:

Katera je tvoja resnica: Točka preloma, 2022

Video igra in prostorska instalacija

Pomoč pri programiranju ter oblikovanje zvoka: Srđan Prodanović

Kuriranje: Tjaša Pogačar

Produkcija: Zavod Projekt Atol

Podpora: Društvo za sodobno umetnost X-OP in KID KIBLA

Zahvala: JP VOKA SNAGA

S podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Ljubljana – Oddelka za kulturo.

Bios

Sara Bezovšek je vizualna umetnica, ki deluje na področjih novih medijev, eksperimentalnega filma in grafičnega oblikovanja. V svoji umetniški praksi raziskuje, shranjuje in kolažira vizualne reference, na katere naleti med brskanjem po spletu ter gledanjem filmov in televizijskih serij. Imela je več skupinskih in samostojnih razstav, med drugim v projektnem prostoru Aksioma, galeriji Kamera v Kinu Šiška, v GT22, Osmo/zi, galeriji sloART, DobriVagi in SCCA-Ljubljana. Prejela je študentsko Prešernovo nagrado, sodelovala na festivalu Kiblix, na The Wrong Biennale ter razstavljala v spletni galeriji Feral File. Leta 2021 je prejela glavno nagrado na festivalu FeKK za svoj kratki film www.s-n-d.si , letos pa je bila nominirana za nagrado skupine OHO, s skupino Garnitura sodelovala na BIO27, njen projekt SND predstavili na spletni platformi Do Not Research, sodelovala pa je tudi na festivalu IZIS.


Dorijan Šiško je grafični oblikovalec in multimedijski umetnik katerega praksa sega tudi na področja videoiger, animacije, instalacij, gledališča ter VJ-anja. V svoji praksi se zanima za spekulativne, kritične, eksperimentalne in transmedijske aspekte oblikovanja in umetnosti. Skozi ustvarjanje vizualno-teoretskih svetov v svojih delih raziskuje teme, kot so obrobna digitalna kultura, temne strani interneta, prihodnost človeštva, tribalizem, post-resnica, virtualni svetovi, znanstvena fantastika in popularna kultura. S spekulativno oblikovalskim projektom TRIBE je leta 2019 s pohvalo magistriral iz grafičnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Prejel je dve Brumnovi nagradi in nagrado TRESK ter je član kolektivov Freštreš in Nimaš izbire. S svojim delom se je predstavil tudi na 34. Grafičnem Bienalu Ljubljana – Iskra Delta.